Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CUM SALVEZI O PLANTĂ CĂREIA ÎI CAD FRUNZELE

in Diverse de

Frigul iernii ne obligă să ne adăpostim plantele de apartament la interior. Dacă toată vara au stat pe balcon sau pe terasă, din noiembrie plantele se întorc în casă. Însă această schimbare este traumatizantă pentru ele.

Mutarea plantelor din spațiile însorite, precum balconul, în camerele mai puțin luminoase din casă poate avea consecințe dramatice pentru ele. Efectele nu se văd imediat. Dar după una sau două săptămâni este posibil să-și piardă toate florile, așa cum se întâmplă cu mușcatele sau cu violetele africane sau își pot pierde frunzele. Lipsa luminii cu care erau obișnuite este traumatizantă, iar plantele tale au nevoie de o perioadă de acomodare, în care trebuie să le ții cât mai aproape de ferestre. Cele mai sensibile la această schimbare, precum citricele, trandafirul japonez sau azalea, au tendința să își piardă frunzele.

CE POȚI FACE

Pune ghivecele aproape de ferestrele bine luminate, dar departe de calorifere sau de sobă. Udă mai rar plantele și aerisește des camera peste zi, să nu sufere din cauza temperaturilor ridicate de la interior. Dacă problema persistă mai mult de o lună, aplică un fertilizator pentru foliaj, pe bază de azot, dar în diluție de două ori mai mare decât se recomandă pe etichetă.

VERIFICĂ SĂ NU AIBĂ INSECTE DĂUNĂTOARE

Sunt și situații în care frunzele sunt atacate de insecte, iar în atmosfera caldă din casă acestea se dezvoltă necontrolat. Verifică frunzele pe partea anterioară și, dacă observi mici puncte albe sau negre, aplică un insecticid de la florărie. Petele ruginii sau galbene, care apar pe frunze, indică ciuperci și mucegaiuri care pot afecta plantele până la rădăcină. Și pentru acestea trebuie să iei măsuri imediate și să cauți în magazinele speializate soluții salvatoare.

UMIDITATEA, IMPORTANTĂ PENTRU FRUNZE

Este posibil ca atmosfera caldă și uscată din casă, pe timpul iernii, să fie cauza pentru care plantele tale își pierd frunzele. Pământul se usucă mai repede, aerisesti mai rar și plantele tale suferă de sete.

CE AI DE FĂCUT: verifică pământul din ghiveci mai des și udă moderat, în funcție de necesitățile plantei, când vezi că acesta este uscat în profunzime; dacă frunzele încep să se îngălbenească, înseamnă că lipsa apei este motivul și trebuie să le uzi mai des; cumpără bile de argilă și pune-le în vasele ghivecelor pentru a le păstra mai bine umezeala la rădăcina plantelor.

Ultimile din

Mergi la SUS