CUM SĂ FOLOSEŞTI COAJA DE LA PORTOCALE. Intrebuinţări la care nu te-ai gândit.

in Curiozitati de

Iarna consumăm adesea citrice şi folosim portocale dulci la sucuri sau prăjituri. Dar coaja merită şi ea întrebuinţată!

Toate gospodinele, care îşi umplu cămara cu provizii de toamnă, adună coaja de portocale rase în borcane cu zahăr, să aibă un parfum dulce pentru prăjiturile de Crăciun. Iată şi alte întrebuinţări la care nu te-ai gândit.

COAJA DE PORTOCALĂ, PE POST DE CONDIMENT

Dă aroma zahărului brun punând în el coajă de portocală mărunţită şi uscată. Coaja de citrice va împiedica zahărul să se lipească şi să se solidifice. Pune câteva bucăţi de coajă de portocală într-o sticla cu ulei de măsline. Uleiul va căpăta o aromă deosebită, uşor fructată şi amăruie, numai bun pentru salatele de crudiăţti. Fierbe ceaiul de plante cu tot cu puţină coajă de portocală şi va avea un gust mai parfumat.

CUM SĂ O FOLOSEŞTI LA BAIE

După ce te săpuneşti la duş, foloseşte coaja de portocală ca pe un burete şi masează pielea. Căldura apei va elibera uleiurile volatile, care te vor parfuma. Dă luciu obiectelor sanitare cromate. Uleiurile din coaja de portocale curăţă reziduurile de săpun de pe robinete si le face mai strălucitoare. Agaţă un săculeţ cu bucăţi de coajă de portocale în baie, de preferat deasupra duşului. vei avea astfel un odorizant proaspăt.

PARFUM DE CITRICE PENTRU ÎNTREAGA CASĂ

Decojeşte portocala astfel încât să obţii bucăţi mari de coajă, de preferat două jumătăţi intacte, şi pune puţin ulei de candelă în ele. Adaugă un mic fitil de bumbac şi dă-i foc, dar ai grijă ca lumânarea improvizată să stea într-un recipient de sticlă rezistent la căldură. Pune coji de portocală în frigider, pe raftul de sus şi lasă-le câteva zile să dea un parfum delicat întregului spaţiu. Combină apă şi oteţ in cantităţi egale şi adaugă bucăţi mai mari de coajă de portocale. Lasa soluţia să infuzeze şi apoi curăţă cu ea obiectele sanitare, tocătoarele şi ustensilele de lemn sau blatul mesei din bucătărie.