Press "Enter" to skip to content

Cum recunoști un accident vascular cerebral, afecțiunea care l-a răpus fulgerător pe actorul din serialul ”Beverly Hills 92210”, Luke Perry

Trimite prietenilor

Cum recunoști un AVC, afecțiunea care l-a răpus fulgerător pe actorul din serialul ”Beverly Hills 90210”, Luke Perry! Din păcate, România se situează printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor vasculare cerebrale, iar vârsta unui AVC în rândul populației a scăzut dramatic.

Actorul Luke Perry a murit luni dimineață, după ce în urmă cu câteva zile suferise un AVC – accident vascular cerebral, la vârsta de 52 de ani. Din păcate, o astfel de afecțiune se remarcă în rândul tot mai multor persoane tinere, care au un stil de viață haotic, iar stresul își pune amprenta asupra sănătății lor.

Ce este AVC – accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) înseamnă afectarea ţesutului cerebral prin apariţia unei leziuni consecutive unui accident neurologic localizat, care are simptome ce durează mai mult de 24 de ore. Acest accident vascular este de două tipuri- accidentul vascular cerebral ischemic (numit şi infarct sau ramolisment cerebral) și accident vascular cerebral hemoragic.

Accidentul vascular cerebral ischemic apare apare când un vas de sânge este astupat de un tromb (cheag format la nivelul acelui vas) sau embol (fragment dintr-un cheag aflat undeva în sistemul sanguin, care a fost mobilizat de viteza sângelui, prin artere, arteriole, către teritoriul cerebral). De asemenea, accidentul vascular ischemic se poate poate produce şi datorită îngroşării peretelui intern al vaselor de sânge prin depunerea de colesterol – ateroscleroză.

n cazul unui accident vascular cerebrale hemoragic, o cantitate mare de sânge invadează țesutul cerebral, din cauza tensiunii arteriale mărite care forțează vasul de sânge și îl fisurează. Acesta mai poate apărea și în urma unor malformaţii vasculare deja existente, precum anevrismul, angiomul, a unor tulburări de colagulare sau a unui tratament cu medicamente anti-coagulante.

AVC –  simptome

Atacul cerebral reprezintă a treia cauză majoră a mortalităţii la nivel mondial. Impactul bolii asupra individului este major, fiindcă poate duce la invaliditate pe viaţă. Primele simptome ale unui AVC țin de algoritmul Față, Braț, Vorbire.

Față- slăbiciune facială, victima are un zâmbet ciudat, gura sau ochiul poate fi lăsat în partea de jos.

Braț – slăbiciune la nivelul brațului, victima poate ridica doar un braț sau poate apuca obiecte doar cu un singur braț

Vorbire – victima nu poate vorbi coerent, 

În cazul unui AVC – mai pot apărea tulburări de percepție a realității , reducerea câmpului vizual, tulburări de personalitate, dureri de cap severe, amețeli, amorțirea feței, a mâinilor sau picioarelor, pierderea echilibrului.

Diagnosticul în cazul unui accident vascular cerebral se pune pe baza examinărilor tomografice, RMN, la care se pot adăuga și analize de sânge, EKG, ecografie cardiacă şi pe eco-Doppler carotide, puncţie lombră, arteriografie.

Cauzele unui accident vascular cerebral

Stilul de viață haotic, stresant, consumul de alcool, fumatul, dar și nivelul ridicat al glicemiei din sânge sau probleme legate de colesterol mărit ne pot aduce în pragul unui AVC, afecţiune medicală majoră şi a treia cauză de mortalitate din lume. 

Cum ne ferim de AVC

Pentru a ne feri de pericolul unui AVC, trebuie să avem grijă de mintea și de corpul nostru.

Scurtele plimbări zilnice sau mişcare la sala de sport pot reduce riscului unui AVC și ne pot prelungi viața. 

Recunoşterea și combaterea simptomelor depresiei, boală care crește șansele unui atac cerebral 30%. 

Somnul suficient ajută la prevenirea AVC-ului. Specialiștii spun că un somn bun nu trebuie să dureze mai puțin de 7 ore și mai mult de 10 ore. 

Utilizarea uleiului de măsline la orice preparat este benefică deoarece ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

Nu neglija migrenele și mergi a medicul specialist dacă ele apar frecvent.

Ritmul cardiac neregulat crește, de asemenea, riscul apariției unui AVC, așadar trebuie monitorizate bătăile inimii deoarece fibrilaţia atrială creşte de aproape 5 ori riscul de atac cerebral.

De asemenea, consumul de alimente bogate în potasiu, precum cartofii dulci, stafidele, bananele şi sucul de roşii sunt surse excelente de potasiu, care pot ține la distanță un AVC. 

Stăpânește-ți nervii, deoarece s-a demonstrat că persoanele nervoase și agresive au risc ridicat de a face un atac cerebral!

Actorul Luke Perry a murit în dimineața de 4 martie, după ce a suferit un AVC, în urmă cu patru zile. Luke Perry avea 52 de ani. Din păcate acest tip de afecțiune se regăsește tot mai mult în rândul populației tinere.


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.