Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CUM POȚI ÎNVINGE DEPENDENȚA DE ZAHĂR

in Regim alimentar de

Pe lângă acumularea kilogramelor în plus, creșterea rezistentei la insulină și riscul crescut de complicații cardiovasculare ori de diabet, zahărul mai are o mulțime de efecte dăunătoare asupra sănătății. Medicii nutriționiști ne sfătuiesc să renunțăm la acesta, eliminând din alimentație orice produs care conține zahar. Nu este ușor, însă nici imposibil. Iată cum poți combate dependența de zahăr!

Când mai tot timpul simți pofta de zahăr și apoi mănânci dulce este posibil ca acesta să fie motivul pentru care simți stare de oboseală, deseori anxietate, te îngrași și nu ai putere de concentrare. Dependența de zahăr este asociată cu unele boli cronice, ca sindromul metabolic cu nivel ridicat de colesterol, hipertensiune, obezitate, boli de inimă. Cercetătorii Asociației Americane care se ocupă de Sănătatea Inimii susțin că zahărul contribuie anual la peste 180.000 de decese, informeaza libertateapentrufemei.ro

INTRERUPEREA CERCULUI VICIOS

Dependența de zahăr reprezintă un cerc vicios. Organismul îți cere dulce, îți satisfaci pofta cu prăjituri, bomboane, ciocolată, sucuri etc., crește nivelul de zahăr din sânge, însă acest lucru se întâmplă doar pe termen scurt. Apoi se produce o cădere și te vei întoarce de unde ai pornit.

Dacă încerci să renunți drastic la dulce, de cele mai multe ori aceasta schimbare nu va dura. Cine vrea să renunțe la lucrurile care îi plac? De aceea, un prim pas este echilibrarea. Moderația în alimentație. Poți să guști ciocolată, care este de fapt un aliment sănătos, atâta timp cât conține predominant cacao de calitate și nu depășești 3-4 cubulețe/zi.

CANTITATEA RECOMANDATA

În ghidul britanic al alimentației sănătoase se menționează că adulții nu ar trebui să mănânce mai mult de 30 de grame de zahăr pe zi (sub 7 lingurițe de zahăr), luând în calcul și cantitatea pe care o pot conține produsele din mesele principale. Iar copiii, mai puțin de atât.
Un pahar cu suc dulce, precum băuturile carbogazoase, are până la 6-8 lingurițe de zahăr adăugat. În locul sucului este recomandată apa, mai ales în cazul copiilor, spun specialiștii britanici. În locul sucului natural de fructe este recomandat fructul inițial, care furnizează fibre și mai puțin zahăr.

OPTIUNI SANATOASE

Autorul și jurnalistul australian Sarah Wilson a renuțat la zahăr timp de două săptămâni și a continuat astfel deoarece susține că se simte mult mai bine. Acum îi învață și pe alții cum să scape de dependența de zahăr printr-un plan de opt săptămâni publicat în cartea sa. Iată ce spune Wilson: ‘Organismul are nevoie de glucoză, nu de zahăr. Iar glucoza o pot asimila mâncând cereale, legume și fructe. Grăsimile sănătoase sunt, și ele, o sursă de energie. Fructoza poate fi evitată.’, a spus Wilson, care a renunțat la zahăr din cauza unor probleme cu glanda tiroidă. ‘Am conținut de zahăr în alimentație, dar mă limitez la 5-9 lingurițe pe zi, echivalentul a două fructe. Evit salatele mari cu fructe, dar și strugurii deoarece conțin mult zahăr’, a mai spus aceasta presei britanice.

ASA REDUCI CONSUMUL DE ZAHAR

Mănâncă proteine (25% din porție), grăsimi sănătoase (Omega3) și alimente cu fibre. Exemple: ouă, nuci, avocado, ulei de măsline, hummus, somon, pui organic fără antibiotice.
Legume cu frunze verzi în loc de pâine, paste și de carbohidrați rafinați.
Ciocolată neagră cu un conținut mare de cacao. Ajută la eliberarea endorfinelor.
Bea mai multă apă. Dacă te hidratezi suficient, acest lucru te va ajuta să nu mai simți des poftă de dulce și este favorizată eliminarea excesului de zahăr din organism.
Stevia este înlocuitorul de zahăr agreeat de mulți specialiști în nutriție.
În ce privește alcoolul, vinul roșu este o variantă bună, însă în cantitate moderată (un pahar).

CITESTE SI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet!

Sursa: libertateapentrufemei.ro


Ultimile din

Mergi la SUS