Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CUM ISI SCURTEAZA VIATA, CU BUNA STIINTA, BOLNAVII DE CANCER

in Sanatate de

Depistat din vreme, se poate trata si chiar vindeca. Numai ca, din cauza unor mituri nefondate si a unor proaste obiceiuri, bolnavii ajung la medic prea tarziu, renuntand astfel constient la viata.

Desi extrem de util pe de-o parte, internetul s-a transformat intr-un mediu nociv pentru sanatatea oamenilor insuficient informati. O serie de prejudecati periculoase se bucura de succes in randul pacientilor, in detrimentul terapiilor testate la nivel mondial. Cu toate ca e absurd sa credem ca nu stiu care planta vindeca o sumedenie de boli, preferam aceasta optiune. Caci nimeni nu-si doreste sa suporte efectele unui tratament cu citostatice, chiar daca acela e unicul mod prin care isi poate prelungi sau salva viata.

SITUATIA NU E ROZ

La nivel mondial, sunt aproape 20 de milioane de oameni diagnosticati cu cancer de diferite tipuri. Numarul lor este in crestere alarmanta, boala aparand la varste din ce in ce mai tinere. In ciuda accesului la informatie, oamenii ajung la medic in stadia avansate. In Romania, femeile sunt mai afectate de cancer decat barbatii. Cel mai frecvent este cancerul mamar, urmat de cel de col uterin, de colon, de endometru. In primele 10 mai sunt cancerele de ovar, tiroida, pulmonar, melanomul malign si renal. La barbati, pe primul loc este cancerul de colon, urmat de cel de prostata, pulmonar, de vezica urinara, de cavitate orala, de faringe, de laringe, renal, gastric si leucemii. In ultimii ani, s-a remarcat o crestere alarmanta a cancerelor din sfera digestiva. Daca un cancer este depistat la debut, sansele de vindecare se pot dubla. De altfel, se stie ca in stadiile 1 si 2, rata de curabilitate a canerului este de 80-90% , pe cand in stadii avansate, scade dramatic. Depinde si de localizare, dar este important sa fie descoperit in faze incipiente, spun specialistii.

UNDE SE GRESESTE

Specialistii sunt ingrijoratide felul in care reactioneaza pacientii in fata bolii. Obiceiurile periculoase cauzate de prejudecati scurteaza viata bolnavilor. Refuzam sa acceptam realitatea, dar sedentarismul, alimentatia dezechilibrata si fumatul cresc riscul de cancer. Mostenirea genetica este un alt facor de risc pentru afectiunile maligne, asa ca testele periodice pot fi salvatoare. Insa, multa lume fuge de biopsie. Se crede ca recoltarea de tesut din tumora duce la raspandirea bolii in corp. Nimic mai gresit! Biopsia este singura metoda care stabileste précis tipul bolii. Exista reserve fata de chimioterapie si radioterapie, insa acestea fac parte din protocoalele international de tratament pentru cancer care dau rezultate bune daca pacientii ajung la timp la medic.

ALEGI VIATA, DAR STII CUM?

Cea mai periculoasa este tentatia de a apela la terapii naturiste. Specialistii sfatuiesc pacientii ca macar sa anunte medicii daca folosesc terapii naturiste, pentru ca pot exista reactii adverse sau involutii si ar trebui sa le cunoastem originea. Exista, din pacate, si pacienti care folosesc exclusiv terapia naturista sau anumite regimuri alimentare. Specialisti pun ca au existat si cancere tratabile si vindecabile daca s-ar fi apelat la ei. De exemplu, un cancer mamar, la o tanara care nu a vrut sa faca tratament. Boala a evoluat, a avut metastaze hepatice  multiple si, in ceasul al 12-lea, s-a gandit ca ar vrea sa faca ceva, dar a fost prea traziu. In cancer, abordarea multidisciplinara este vitala: un oncolog fara hematolog, gastroenterolog etc. Este important sa existe o relatie de incredere intre medic si pacient, care conteaza poate mai mult de 50% in evolutia bolii, spun specialistii.

Ultimile din

Mergi la SUS