Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CUM ÎI ÎNVINGI PE “NU POT!” ȘI PE “NU VREAU!”

in Diverse de

Nici nu știi cum să-l mai convingi să facă ce este bine sau ce are de rezolvat. Tot timpul îl ia pe “Nu pot!” în brațe. Ori, și mai și, îți spune de-a dreptul în față: “Nu vreau!”.

Când un copil își descoperă și explorează independența, poate fi frustrant pentru părinte. Va auzi foarte des “Nu vreau!”, uneori și în varianta “Nu pot!”. Deși, acesta din urmă semnaleaza nesiguranța micuțului de a face un lucru nou și teama de necunoscut. Ori, pur și simplu, nu a dobândit o anumită abilitate și consideră că este prea greu ceea ce i se cere.

STIMULEAZĂ-I ÎNCREDEREA ÎN SINE

Nouă adulților, ni se pare simplu să fii copil, dar nu ne mai aducem aminte că este o perioadă plină de provocări. Mereu ai de învățat ceva nou sau ești pus în fața neputinței tale de a face ceva. Ca părinte, este important să-i dai încredere în el însuși. Dacă vei sta mereu în preajma lui pentru a-i sări în ajutor, va avea impresia că singur nu se descurcă. Mai există părinți exasperați de neîdemânarea micuților de a îndeplini anumite sarcini. De exemplu, durează foarte mult până își leagă șiretul. Așa că mama, grăbită, i-l leagă ea. Copilul va rămâne cu impresia că nu va reuși niciodată, așa că va aștepta mereu un adult care să-l ajute.

ÎNCURAJEAZĂ-L SĂ-ȘI TESTEZE LIMITELE

Răspunsul “corect”   atunci când un copil spune că “nu poate” nu e “Știu că poți!”. Ar fi o invalidare personală a lui și tot ce are de făcut. Nici nu râde de el, chiar dacă e amuzant. Încurajează-l să-și testeze limitele. Poți să-i spui: “Nu poți acum, dar când vei mai crește, vei putea. Trebuie doar să înveți și să exersezi. Cu timpul, vei vedea că va fi ușor”. Totodată, este bine și să-și dea seama că nu poate chiar orice. Nici tu nu poți asta. Vor fi anumite abilități pe care, oricât se va strădui, nu și le va însuși. Poate fata ta nu a putea fi o bună balerina și să danseze pe scenă. Nu va fi tragedia vieți ei dacă vor exista anumite lucruri pe care nu va putea niciodată să le facă.

METODE DE A-L CONVINGE

Atunci când ai de-a face cu un mic încăpățânat care știe că poate face anumite lucruri, dar nu vrea, există o altă abordare. Îl convigi să facă ceea ce vrei dacă formularea este una blândă și dacă îi oferi explicații referitoare la ceea ce îi ceri. De exemplu, nu îi spune răstit: “Hai să plecăm din parc!”, ci “Este ora mesei și, de aceea, acum plecăm acasă să mâncăm!”. Îi mai poți oferi alternative (deziderabile pentru tine), astfel încât orice ar alege să fie pe placul tău. Îl poți întreba dacă vrea ou fiert sau cereale la micul dejun. Ambele variante vor fi sănătoase, iar el se va simți mulțumit că este pus să-și exprime opinia asupra a ceva ce îl privește și nu i se impune o opțiune. Dacă este vorba să-l convingi să strângă jucăriile, transformă această activitate într-o cursă amuzantă. Cronometrează-l și notează rezultatul. În fiecare zi poate vedea dacă a depășit recordul.

RECOMPENSEAZĂ-L CU O LAUDĂ

Atunci când este vorba de abilități specifice vârstei lui, iar el spune că nu poate, îi poți oferi ajutorul o dată sau de două ori. Apoi, încurajează-l cu vorbe sau din priviri. La final, recompensează-l cu o laudă care să-i întărească încrederea în sine. Nu-l compara cu alți copii și nu-l lua peste picior. Nu-l pârî educatoarei sau învățătoarei ca să-l faci de rușine. Dacă refuzul lui produce o criză de nervi și știi că se va întâmpla asta, alege bătăliile pe care vrei să le câștigi și, în rest, lasă-l în pace. Astfel, nu a fi o permanentă lupta pentru putere. Oferă-i sprijin, disciplinează-l și totul va fi bine!

Ultimile din

Mergi la SUS