Vasele din inox de calitate sunt printre cele mai bune din bucatarie, dar si printre cele mai scumpe. Tine cont ca sunt pretentioase si ca trebuie sa stii cum si cu ce sa le cureti, pentru a le intretine cat mai mult timp.
Oalele si tigaile, ustensile si tacamurile sau frigiderul din inox sunt elegante si durabile in timp. Dar sunt si pretentioase pentru ca, pe suprafata lor, se vede orice urma de mancare si orice pata. Tine cont de faptul ca nu le poti curata cu orice si ca trebuie sa te feresti de bureti si de detergenti abrazivi, care deterioreaza luciul inoxului. Chiar daca ai ars mancarea intr-o tigaie de inox sau ai murdarit frigiderul din inox cu pete de grasime nu trebuie sa le freci cu substante corozive.
CUM SCAPI DE ARSURI SI DE GRASIME
Nu freca niciodata oalele arse de inox cu bureti de sarma sau detergenti abrazivi. Lasa-le la inmuiat cateva ore in apa calduta si detergent lichid de vase. Poti adauga si o lingurita de bicarbonat, sa obtii o solutie cat mai eficienta. Ulterior, foloseste un burette moale si freaca energic petele de arsura sau grasimea de pe suprafete de inox. Acelasi sfat este util si pentru plitele din inox sau pentru cuptoarele cu microunde facute din acelasi material. Daca petele nu se curata complet, sterge oala sau tigaia cu un servetel din hartie, sa fie uscata, presara pe pete bicarbonate si inmoaie-l cu un burette ud, ca sa obtii o pasta moale. Lasa bicarbonatul sa actioneze cateva ore, apoi freaca din nou cu un burette moale pana cureti complet zona.
CUM INTRETII VASELE DIN INOX STRALUCITOARE
Sterge intotdeauna de apa vasele din inox, dupa ce le speli, plita, cuptorul sau frigiderul din inox. Mineralele sis area din apa lasa urme albe inestetice pe suprafete din inox. O data la cateva saptamani, este bine sa lasi vasele sau tacamurile din inox la inmuiat in apa cu otet pentru cateva ore. Otetul dizolva calcarul sis area care se depune din apa si te ajuta sa cureti mult mai bine vasele. Obiectele sau vasele din inox cu multe pete de grasime sau de apa mai pot fi lustruite si cu suc de rosii. Acidul din rosii curata foarte bine suprafetele lucioase, fara sa le deterioreze. Foloseste o laveta moale, inmuiata in suc de rosii si freaca bine zonele patate, apoi spala cu apa calda si detergent.
FOLOSESTE ULEI PENTRU A INTRETINE VASELE
Incalzeste oalele sau tigaile din inox laa flacara mica, toarna putin ulei si asteapta sa se raceasca putin. Unge bine cu o pensula interiorul vasului cu ulei cald si apoi mai tine-l cateva minute pe foc. Stinge aragazul si, cand vasul este rece, curata excesul de ulei un un servetel de hartie. In interiorul vasului ramane o pelicula subtire de ulei care previne depunerea calcarului si arderea mancarurilor atunci cand gatesti.