Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CUM ALEGI LA CE SPORT ITI DAI COPILUL

in Educational de

Vrei sa-l inscrii pe cel mic la un sport si nu stii ce sa alegi? Decizia nu trebuie sa fie la intamplare!

Alege ramura sportiva potrivita tinand cont de beneficiile pe care le aduce copilului, precum si de sensibilitatile sau problemele de sanatate pe care le are.

BENEFICIILE MISCARII

Sportul intareste oasele, musculatura si ligamentele, imbunatateste mobilitatea, flexibilitatea articulara, echilibrul, coordonarea, creste rezistenta la efort, combate cresterea in greutate si face profilaxia tuturor afectiunilor legate de obezitate, scade nivelul glicemic la diabetici,  creste imunitatea, increderea si stima de sine, dezvolta caractere puternice si spiritul de echipa si creste motivatia, spun specialistii.

CELE MAI POPULARE

In ciuda scaderii interesului fata de miscare in favoarea jocurilor pe calculator, cateva discipline sportive au ramas in preferintele copiilor: fotbalul, tenisul, baschetul, handbalul, inotul, atletismul si ciclismul. Iata care sunt beneficiile acestora:

Fotbal. Copilul deprinde spiritul de echipa si invata importanta relatiilor interpersonale, disciplina, spiritul de fairplay si va fi mai rezistent la boli. Nu in ultimul rand, va dezvolta un mental puternic, care il va pregati pentru viata adulta.

Tenis. Il invata coordonarea, anticiparea miscarilor si, in general, sa gandeasca in perspectiva. De asemenea, copilul va sti cum sa-si stabileasca teluri si sa se tina de ele. Totodata, va avea un tonus fizic si psihic excelent.

Baschet. Copilul va avea un organism rezistent, va invata sa-si coordoneze/controleze corpul, va fi mai rezistent la durere si efort, isi va dezvolta puternic musculatura. Este un sport ce implica agilitate, il invata disciplina si ii dezvolta abilitatile sociale.

Handbal. Dezvolta flexibilitatea corpului, musculatura si rezistenta, imbunatateste puterea de concentrare, vederea periferica, increderea in sine, ii defineste forma corpului si il metine sanatos.

Atletism. Copilul invata sa-si stabileasca scopuri, prinde gustul competitiei, ii creste stima de sine, isi dezvolta uniform musculatura.

Inot. Este un sport benefic in perioada de crestere, care antreneaza toate grupele musculare, ceea ce sporeste rezistenta, previne obezitatea juvenila, creste capacitatea diopulmonara, dezvolta musculatura spatelui, previne/corecteaza problemele coloanei (scolioza, cifoza).

Ciclism. Copilul se distreaza si face miscare in acelasi timp. Studiile arata ca mersul cu bicicleta este benefic pentru memorie si sanatatea creierului.

CITESTE SI: UN DESEN CÂT O MIE DE CUVINTE

RISCURI PE TERMEN LUNG

Pe termen lung, oricare din aceste sporturi are anumite afectiuni specifice. In plus, exista cateva contraindicatii generale de care e bine sa se tina seama inainte de practicarea oricarui sport.

In cazul fotbalului, apar afectiuni specific precum accidentele musculare (intinderi, rupturi), leziuni la genunchi, ligamente, menisc, precum si entorse, luxatii, fracturi, contuzii.

Afectiunile specifice baschetului sunt accidentarile la genunchi, glezna, degete; producerea de fracturi si de stres la nivel vertebral; accidente vertebrale, traumatisme craniocerebrale.

In cazul tenisului, sunt frecvente tendintele de pumn, afectiuni ale cotului (cum este epicondilita), intinderile musculare sau afectarea genunchiului.

La handbalul practicat pe termen lung, pot aparea accidentari la umar, genunchi, glezna, degete; periartrita de umar, tendinita; leziuni de menisc; fracturi si stres la nivel vertebral.

In cazul atletismului, se pot instala tendinetele (in special la tendonul luiAhile), traumatismele, leziunile de stres pe articulatiile piciorului, entorsele, luxatiile, fracturile, intinderile si rupturile musculare sau leziuni ale umarului.

Inotul are si el o serie de afectiuni specifice: periartrite de umar, tendinite, in special la genunchi, otite.

Si ciclismul poate favoriza cateva afectiuni, atunci cand este practicat pe termen lung: pusee dureroase lombare, lombosciatice sau inflamatoare ale genunchilor.

CAND SPORTUL ESTE INTERZIS

Contraindicatiile generale ale sportului nu trebuie neglijate. Exista probleme de sanatate care nu permit sportul, precum afectiunile cardiace, afectiuni pulmonare, infectiile acute, unele probleme ale coloanei, epilepsia sau monoftalmina (existenta unui singur ochi, cu riscul de pierdere accidentala a celui de-al doilea). In sporturile de contact – hepatosplenomegalie, rinichi unic, afectiuni cutanate contagioase, anomalii congenitale cervicale sau lombare, iar in cazul sporturilor de apa – infectii acute in sfera ORL si pulmonara sau afectiuni cutanate cu risc contagios.

Sursa: femeia.ro

Ultimile din

Mergi la SUS