Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cum ajung pe mesele românilor alimente la mâna a doua din străinătate! Ce nu se vinde în UE ajunge în România!

in Sanatate de

Din ce în ce mai multe produse ieftine și de calitate proastă ajung să fie vândute în magazinele din România. Recent, ministrul Agriculturii a declarat că de vină pentru această situație sunt autoritățile cu rol de control în industria alimentară, care nu-și fac treaba. În acest timp, producătorii locali susțin că activitatea lor este controlată excesiv, în timp ce produsele venite din spațiul UE intră pe piața românească fără nicio verificare.

În ultimul timp, românii au fost bombardați cu o serie de alerte alimentare: de la brânza cu E.coli până la pești plini de viermi sau salam spălat cu oțet. Acestea sunt doar câteva dintre exemplele pe care le-a dat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Antreprenorii români din industria alimentară recunosc că pe piață se găsesc numeroase produse neconforme, dar susțin că nu este vina lor. Alimentele aduse din afara țării, mai ales cele produse în țări ale Uniunii Europene, ar beneficia de un regim preferențial, astfel încât sunt controlate extrem de rar.

Preț mic, calitate îndoielnică

„Problema României este că sunt aduse din import produse de calitate proastă, care sunt vândute pe piața locală la prețuri ca și cum ar fi marfă de primă calitate“, spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta și proprietar al producătorului de mezeluri Angst. Acesta susține că vina nu este a fabricantului din afară, ci este a celui care distribuie marfa. Intermediarul alege produse ieftine, acestea fiind, de multe ori, de o calitate îndoielnică și aproape de finalul termenului de valabilitate. Astfel, pentru că „se poate“, pe piața din România ajung să fie vândute alimente neconforme.

Totodată, Dorin Cojocaru, preșe­dintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), spune că prețul este primul care contează în preferințele românului, altfel nu s-ar fi dezvoltat marile lanțuri de supermarketuri. „Nu s-ar fi dezvoltat marca proprie low-cost. Produsele acestea vin din Polonia și ajung să fie cu 20-35% mai ieftine decât produsele românești“, a explicat șeful APRIL.

„Mulţi consideră România ca fiind o piaţă de mâna a doua“, îl completează Sorin Minea. „Sunt luate toate produsele proaste din afară şi sunt aruncate în piaţă. Spunem: lasă că românul nu se pricepe. Este o jignire!“ Proprietarul Angst este de părere că niciun producător din afară nu este neapărat rău intenţionat, dar este normal să se gândească strict la profit. „Dacă există posibilitate să vinzi nişte produse la limita termenului de valabilitate, de ce să nu o faci? Aici trebuie controlat strict. Trebuie să vedem cine sunt importatorii. Și aici trebuie să intervină serviciile de sănătate publică“, crede Sorin Minea.

Ultimile din

Mergi la SUS