Cum a trăit meciul nepoatei bunica din Vaideeni a Biancăi Andreescu

in ExtraNews de

Finala turneului de tenis Indian Wells a fost urmărită de zeci de oameni la Căminul Cultural din Vaideeni, județul Vâlcea. Localnicii au încurajat-o, de la distanţă, pe Bianca Andreescu, jucătoarea canadiană a cărei familie îşi are origine în comună. Emoţii mari au fost şi în casa bunicii. Bătrâna de 84 de ani a gătit gogoşi, desertul preferat al Biancăi, şi a urmărit cu sufletul la gură meciul nepoatei.

„Am văzut multe în căminul acesta, dar meci de tenis nu credeam că o să văd. Mare, mare victorie. Ne vedem la Roland Garros aici”, spune un tânăr din comună.

„Până la urmă, a învins tinereţea şi experienţa a rămas în planul doi. Suntem fericiţi că-i a noastră, că-i de aici, din Vaideeni. Ne pare rău că nu poate juca pentru România”, mărturisește un alt localnic.

„Românca noastră! Am fost şi la Fed Cup la Cluj, când a jucat. Am susţinut-o cu jumătate de inimă pentru că jumătatea cealaltă bătea pentru România. Eu cred că va ajunge numărul 1 mondial”, spune Cătălin Sîiulescu, unchiul Biancăi.

A fost o victorie uriaşă a tinerei Bianca Andreescu în finala turneului de tenis Indian Wells 2019. La doar 18 ani, jucătoarea canadiană de origine română a câştigat competiţia considerată cea mai mare după cele patru turnee de Grand Slam. Venită de pe locul 60, Bianca Andreescu a învins-o cu 6-4, 3-6, 6-4 pe Angelique Kerber, fost lider mondial. Meciul a fost urmărit cu mari emoţii la Vaideeni, în Vâlcea, comuna în care Bianca şi-a petrecut câţiva ani ai copilăriei.

„Pentru toţi fanii mei din România vreau să spun mulţumesc că sunteţi cu mine şi vă iubesc!”, a spus Bianca Andreescu duminică, după câștigarea Indian Wells 2019.

„Termina cu tenisul şi ea venea şi da cu mingea în perete din grădină. Aşa a iubit mingea asta: Eu, cu mingea, joc tenis. Bine, mamă, dacă joci tenis”, povestește Nica, bunica Biancăi. „Dar e departe. Asta e…”, adaugă ea cu un oftat reținut.

  • Asta vă doare, că e departe.
  • Da!

După un meci greu, de peste două ore, Bianca Andreescu, 18 ani şi locul 60 în clasamentul mondial, a învins-o pe mult mai experimentata Angelique Kerber, 31 de ani şi locul 8 în lume.

Bianca Andreescu s-a născut în Canada, pe 16 iunie 2000. Părinţii săi au revenit în România, pentru câţiva ani, când ea era copil. A descoperit tenisul aici, la 7 ani, înainte ca familia să se stabilească definitiv în Canada.

Anul acesta a câştigat 28 de meciuri şi a pierdut doar 3. Victoria de la Indian Wells i-a adus 1,3 milioane de dolari şi 1.000 de puncte WTA. De luni, Bianca Andreescu se află pe locul 24 în clasamentul mondial.