Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CULTIVAREA ȘI RECOLTAREA USTUROIULUI

in Diverse de

Știm că usturoiul este probabil cea mai veche plantă cultivată a lumii. Există mii de mărturii în acest sens: scrieri particulare, desene, sculpturi, hieroglife sau tratate de medicină.

Carol I cel Mare, rege al francilor și împărat al Occidentului, avea o părere foarte bună despre usturoi și era convins de binefacerile lui, de virtuțile și meritele lui, de puterea lui, astfel că i-a obligat pe toți grădinarii de la toate mănăstirile din regatul lui să cultive această mica plantă miraculoasă.

În general, toată lumea este de acord că usturoiul este ușor de cultivat, chiar și pentru cineva care nu are niciun fel de cunoștiințe speciale de grădinărit și nici prea multă experiență în domeniu. Firește, există și anumite reguli pe care trebuie să le respectăm, câteva principii de bază.

Usturoiul crește în climate foarte diferite, de la zonele tropicale la cele temperate. Dacă veți respecta etapele cultivării lui veți obține o recoltă frumoasă și veți avea imensa satisfacție de a consuma usturoi din propria cultură.

SOIURI DE USTUROI

Usturoiul de toamnă. Acesta este usturoiul care se sădește toamna (până în luna octombrie). Este foarte potrivit pentru regiunile cu ierni mai puțin aspre. Principalele lui două varietăți sunt messidor și germidour, care produc bulbi destul de mari, dar, din păcate, nu se păstrează foarte bine. Se recoltează în iunie sau iulie.

Usturoiul de primăvară. Se mai numește și varietate alternativă, are bulbi ceva mai mici, dar care se pot păstra peste un an de zile. Principalele două varietăți sunt fructidor și printanor. Se recoltează în iulie.

SOLUL

Deși usturoiul nu este nici dificil, nici capricios în ceea ce privește terenul, este preferabil să i se ofere un pământ afânat (care se împarte și se ară ușor), un sol ușor, puțin nisipos, puțin prăfos, fără prea multe pietre sau bolovani. Ideal este un pământ suplu și ușor, fără a fi însă prea fin. Alegeți un loc însorit. Instrucțiunile sunt valabile și pentru culturile de usturoi în jardinieră, în exterior, ca și în interior. Cu toate acestea, dacă optați pentru o cultură de interior, va trebui să începeți cultura primăvara. Scoateți plantele afară, la soare, în fiecare zi, până la aparitia germenilor (aproximativ 15 zile).

Înainte de a planta cățeii de usturoi, verificați istoricul locului de pământ ales. Acesta nu trebuie să fi fost cultivat în anii precedenți cu ceapă, praz sau hașma, căci există riscul ca acestea să fi lăsat nematozi (viermi paraziți vegetali) care ar putea să vă compromită recolta.

SĂMÂNȚA

Pentru însămânțare, puteți folosi căței de usturoi din bulbi cumpărați de la magazine sau, ceea ce este preferabil, să cumpărați semințe de la o pepenieră. Dacă utilizați cățeii de la magazin, aceștia trebuie îngropați cu vârful în sus, la o adâncime de aproximativ 1,25 cm. Dacă optați pentru semințe, respectați instrucțiunile de pe plic.

FERTILIZAREA

Fertilizarea nu este obligatorie. Dar aceasta permite obținerea unei recolte bogate, a unor bulbi mai mari și de calitate superioară. Cantitățile de substanțe folosite în acest scop sunt valabile pentru o suprafață de 10 metri pătrați. Pentru a obține cantitatea necesară lotului dumneavoastră, trebuie să înmulțiți (sau să împărțiți) cu 10: acid fosforic – 10-12 unități; potasiu – 15 unități; sulf – 6 kg; azot – 12 unități.

ÎNGRIJIREA

Cultura de usturoi necesită puține îngrijiri. Dacă solul este dur, prășiți-l ușor de câteva ori. Smulgeți cu regularitate buruienile și stropiți-l. Usturoiului îi place apa și nu trebuie să-i ducă lipsa în perioada de creștere. În cazul usturoiului din jardinieră, stropiți-l abundent cel puțin o dată pe săptămână. Pentru cel plantat în ghivece, în afară de stropit, este bine să puneți periodic vasul cu totul într-un recipient cu apă. Planta va absorbi atâta apă cât are nevoie.

CITESTE SI: USTUROIUL, O PLANTĂ CU UIMITOARE CALITĂȚI GASTRONOMICE ȘI VIRTUȚI TERAPEUTICE

RECOLTAREA

În general, usturoiul se recoltează în iulie dacă a fost plantat în intervalul decembrie-martie (în funcție de climă). Ne dăm seama că planta este coaptă și gata să fie culeasă atunci când treimea superioară a tulpinii sale s-a îngălbenit și s-a uscat. Ridicați usor bulbul cu ajutorul unei săpăligi sau al unei simple furculițe pentru a-l scoate din pământ.

Usturoiul are nevoie de aproximativ nouă luni pentru a ajunge la maturitate, pentru a se rotunji și de a lua aspectul dorit. O plantă de usturoi dă între 5 și 16 căței în bulb, în funcție de tipul de sol și de perioada sa de creștere.

VARIETĂȚI

Există 30 de varietăți de usturoi dintre care cea mai comună este, fără îndoială, varietatea creolă, denumire cel puțin paradoxală pentru cea mai albă dintre toate soiurile. Urmează apoi usturoiul roz, a cărui pieliță bate în violaceu. De origine mexicană, italiană și franceză (provensală) în același timp, această varietate este tot mai prezentă pe rafturile magazinelor de fructe și legume. Apoi există usturoiul elefant (a cărui căpățână poate ajunge până la o greutate de 500 g), usturoiul rocambole (sau usturoiul de Spania) cu bulbi mici în vârful tulpinii care pot servi și pentru înmulțire.

CITESTE SI: Ai curăţat greşit usturoiul până acum. Uite cât e de simplu! VIDEO

USCAREA

În primul rând, curățați manual de pământ bulbul și rădăcinile acestuia după ce l-ați scos. După aceea, întindeți recolta pe iarbă, în plin soare, și lăsați-o astfel la uscat câteva zile, întorcând plantele una câte una să se usuce în mod uniform. Dacă plouă peste bulbi în timp ce aceștia sunt puși la uscat, timpul de conservare se va reduce.

În momentul în care usturoiul s-a uscat, s-a deshidratat și tulpinile au început să se sfărâme, recoltarea este finalizată. Nu mai rămane altceva decât să faceți buchete sau funii împletite sau să-l fierbeți, să-l congelați, să-l marinați, să-l pisați, să-l transformați în ulei sau în oțet, în funcție de rețetele gastronomice sau medicale.

Usturoiul trebuie păstrat într-un loc uscat și bine aerisit, la întuneric. În încăpere nu trebuie să fie prea frig (căci își va pierde o mare parte din savoare).

ȘTIAȚI?

Printre cei mai mari producători de usturoi din lume se număra Spania (aproximativ 200.000 tone pe an), Argentina, Belgia și Olanda, China, Mexic și Statele Unite (California, Texas și Louisiana).

Consumul de usturoi poate să nu fie pe placul multor persoane (din cauza mirosului sau al gustului său), dar cifrele dovedesc, fără putință de tăgadă, că este foarte apreciat pretutindeni, de vreme ce numai în America de Nord se consumă anual usturoi proaspăt și produse derivate în valoare de aproximativ 500 milioane de dolari.

Usturoiul ocupă locul al 13-lea pe piața mondială a legumelor. Se spune că este leguma Mediteranei.

CITESTE SI: 8 căței de usturoi, rădăcină de ghimbir, apă și 2 lămâi. Curăță ficatul și arterele, elimină toxinele și impuritățile

Ultimile din

Mergi la SUS