Culmea împrumutului: să ia cineva bani pe numele tău, cu acte false, şi banca să te execute tot pe tine

in Diverse de

Doi soţi din oraşul Năsăud sunt executaţi silit de 8 ani de CEC Bank, după ce fosta lor angajatoare a luat credite în valoare totală de 500.000 de lei pe numele lor, folosindu-se de acte false. Curtea de Apel Cluj a precizat în sentinţă că prejudiciile se recuperează de la femeia care a instrumentat ingineria.

CEC Bank a venit cu o poziţie cu privire la creditele soţilor Rus:

„Soluţia menţionată de dumneavoastră a fost pronunţată în cauza penală în care a fost angajată răspunderea pentru faptele săvârşite în legătură cu creditele obţinute în mod fraudulos, iar în cadrul dosarului înregistrat pe rolul biroului executorului judecătoresc, executarea silită este efectuată în temeiul contractelor de credit încheiate cu debitorii Saveta Rus şi Simion Rus. Împrumuturile au fost contractate în nume propriu de Saveta Rus şi Simion Rus, iar contractele de credit nu au fost anulate niciodată de instanţa de judecată, astfel încât să se poată aprecia că actele îndeplinite de executorul judecătoresc sunt nelegale. Prin urmare, Banca deţine titluri valabile împotriva debitorilor, care au fost puse în executare potrivit dispoziţiilor legale, în vederea recuperării creanţelor”, a declarat Cristina Tudose, şef Serviciu, Direcţia Marketing şi Comunicare.

În anul 2007, Irina Carşai a obţinut de la CEC Bank 12 credite, pe numele a tot atâtea persoane, cărora le-a semnat adeverinţe false de venit. Printre persoanele care au căzut în plasa femeii, care pe atunci deţinea un restaurant în Bistriţa-Năsăud, s-au numărat Saveta şi Simion Rus. Cei doi, care fuseseră angajaţi ai femeii, au fost convinşi de aceasta să gireze pentru un credit pe care voia ea să îl ia, care nu trecea de 10.000 de lei. Soţii Rus spun că s-au prezentat la bancă, unde li s-au pus în faţă mai multe hârtii cerându-li-se să le semneze.

După doi ani, s-au trezit cu anchetatorii la uşă, care i-au anunţat că erau milionari şi că contractaseră două credite în valoare totală de 500.000 de lei folosindu-se de acte false. Pentru ca totul să dea bine în acte, Irina Carşai a emis şi adeverinţe false de venit, cu salarii colosale. În total, Carşai, care i-a avut complici pe soţul său, pe fiul său şi pe un ofiţer de credite de la CEC Bank, a obţinut 2,7 milioane de lei, bani care i-au fost viraţi direct în cont, fără ca titularii de credit să vadă vreun leu.

„În vremea în care s-au scos aceste credite eu eram şomeră, iar soţul era pensionat pe caz de boală. În adeverinţele false pe care le-a făcut doamna Carşai aveam venituri de 6.000-7.000 de lei. Nici preşedintele ţării nu avea un asemenea salariu pe vremea aceea“, mărturiseşte Saveta Rus. Ea susţine că de 8 ani, din 2009, de când Irina Carşai a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune, CEC Bank îi ia o parte din pensie ei şi soţului ei. Potrivit femeii, în aceşti ani a pierdut împreună cu soţul său în jur de 40.000 de lei, reprezentând executarea silită şi cheltuielile cu avocaţii.

Prima sentinţă pentru Irina Caşai a venit în anul 2012, de la judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Irina Carşai era condamnată la 7 ani de închisoare cu executare, iar fiul şi soţul său la câte doi. Ofiţerul de credite care se afla în spatele acestei inginerii, Viorica Fustos, a fost condamnată la două luni de închisoare cu suspendare. Aceeaşi instanţă a stabilit ca banii să fie recuperaţi de la Irina Carşai. În urma contestaţiilor, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a micşorat pedeapsa Irinei Carşai la 5 ani şi două luni, însă a menţinut decizia de care stabileşte că prejudiciul se recuperează de la femeia care a instrumentat totul.

Citeste mai mult: adevarul.ro