Cristian Preda: Kovesi are parte în UE de o simpatie pe care nu am văzut-o la vreun om politic român. Profesori din Franţa m-au întrebat de ce a fost „buşită“

in Extern

Europarlamentarul Cristian Preda, de curând membru al PLUS, vorbeşte, într-un interviu pentru Adevărul, despre şansele fostei şefe DNA, Laura Coduţa Kovesi, de a ajunge procuror european. „De curând, am fost într-o universitate din Franţa, la Grenoble, iar profesorii de acolo nu m-au întrebat ce face Dragnea, ce mai zice Olguţa, ci m-au întrebat de ce a fost «buşită» Kovesi“, spune Preda.

Sunteţi membru PLUS şi europarlamentar PPE. Dacian Cioloş a fost comisar european susţinut de PPE, ulterior a fost consilierul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, tot PPE. Aşadar, credeţi că locul lui Dacian Cioloş e în PPE au în ALDE?

Cristian Preda: Eu sunt nou în PLUS, sunt membru simplu, nu sunt într-o poziţie de decizie şi nici nu voi fi după alegerile europarlamentare, când USR şi PLUS vor trebuie să se afilieze la o reţea politică europeană. Nu vreau să vorbesc eu pentru ei.

Sunt trei lucuri clare. În ceea ce mă priveşte, am fost un membru PPE foarte fidel. Eu cu partidele membre ale PPE am avut probleme, cu PDL şi cu PMP, care m-au exclus după ce am condamnat corupţia din interior. Al doilea lucru: Dacian Cioloş este apreciat de foarte mulţi membri PPE, indiferent că e vorba de comisari sau de membri ai grupului politic, aşa cum este apreciat şi de foarte mulţi membri ai ALDE pentru mandatul de comisar european. Al treilea lucru: sunt convins că PPE şi ALDE vor fi parte a viitoarei majorităţi din Parlamentul European. Nu va fi posibilă o majoritate formată din PPE şi  socialişti, aşa cum e acum. În toate combinaţiile care sunt discutate în acest moment, PPE şi ALDE sunt parte a Puterii. Nu se va putea face o majoritate fără PPE şi ALDE.

Citeste mai mult: adevarul.ro