Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CREZI SI TU IN SUPERSTITIILE DE MAI?

in Diverse de

In luna lui Florar, obiceiurile se tin lant. Iar lumea inca mai respecta credinte stravechi si superstitii nefondate.

La inceput de an pastoral, ritualurile dedicate renasterii naturii sunt pline de simboluri. Aproape ca depasesc in importanta sarbatorile sfintilor din calendarul crestin orthodox. Si asta pentru ca sunt menite sa ne protejeze de rele, sa ne mentina sanatosi, sa ne ocroteasca recoltele si casele.

CATE BORDEIE, ATATA OBICEIE…

Toata lumea se bucura de ziua libera de 1 Mai, fara sa se mai gandeasca la sarbatoarea straveche din prima zi a lui Florar. Pe vremuri i se mai spunea “ziua pelinului” sau “a betivilor”. Ca sa ai parte de sanatate, de noroc si de belsug, spala-te pe fata, dis-de-dimineata, cu roua, iesi sa petreci la iarba verde si bea vin pelin. Pe 6 mai, cand se celebreaza lurea, casele se impodobesc cu ramuri infrunzite de nuc sau de stejar, pentru ca locatarii sa fie feriti de boala, de blesteme, de cumpene grele. De ziua lui Gherman, patronal vietatilor, numit si Harmanul viermilor, pe 12 mai, nu se munceste pe camp, nu se coase, nu se spala si, foarte important, nu ai voie sa te piepteni. Zburatoarele nu vor invada lanurile si viile daca oamenii tin Constantinu’ Puilor sau Constantin Graur, pe 21 mai. Se spune ca cei care muncesc in aceasta zi au parte de pagube mari. Tot cu mare cinste si fara munca trebuie celebrat si Ioan Fierbe-Piatra, pe 25 mai. Altminteri, o sa ai cumpene grele in viata, multa durere si boli.

NUNTA CU DIVORT?

Exista in popor o credinta veche, potrivit careia casatoriile legate in luna mai nu ar fi de durata. Si nu apartine doar poporului roman. Totusi, credinciosii nu ar trebui sa se teama, dat fiind ca aceasta luna este patronata de cei mai iubiti sfinti ai casniciilor si ai familiei. Andronic si Iunia, pe 17 mai si Constantin si Elena, pe 21 mai. Fetele bisericesti considera aceste date chiar benefice pentru cununie. Mai mult decat ata, potrivit credintei ortodoxe, Taina Cununiei oficiata in biserica protejeaza mirii oricum. Pe de alta parte, englezii cred ca luna mai le aduce ghinion nu doar celor care se casatoresc, ci sio celor nascuti in ea. Taote temerile par sa-si aiba originea in vremurile vechilor romani. Insusi Ovidiu scria: “Acea vreme nu e de bun augur pentru mariajul vaduvei sau al virginei. Cea care se casatoreste atunci nu va ramane mult nevasta”. Printre pagani circula o alta zicala: “Casatoreste-te in luna mai si o sa regret acea zi”.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS