Coreea de Sud susţine că liderul nord-coreean Kim Jong Un este „în viaţă şi bine”

in Extern de

Un consilier pe probleme de politică externă din Coreea de Sud a declarat pentru CNN că liderul nord-coreean Kim Jong Un este „în viaţă şi bine” scrie News.ro

Moon Chung-in, consilier al preşedintelui Moon Jae-in, a declarat: „Poziţia Guvernului nostru este fermă. Kim Jong Un este în viaţă şi bine. Se află în regiunea Wonsan din 13 aprilie. Nu au fost până acum detectate mişcări suspecte”.

Speculaţiile legat de sănătatea lui Kim au apărut după ce el a lipsit de la sărbătoare organizată în cinstea bunicului său, pe 15 aprilie. El fusese văzut cu patru zile înainte, la o întâlnire a biroului politic, potrivit KCNA.

CNN a raportat săptămâna trecută că serviciile americane de informaţii au spus că liderul nord-coreean se află „în pericol după o operaţie”, potrivit unui oficial. Un altul a declarat că îngrijorările legat de sănătatea lui Kim sunt credibile, însă gravitatea este dificil de estimat.

Aceste afirmaţii au venit după ce Daily NK, site de ştiri din Coreea de Sud care scrie despre Coreea de Nord, a relatat că el a fost supus unei intervenţii cardiovasculare din cauza „fumatului excesiv, obezităţii şi suprasolicitării”. A fost adăugat că liderul nord-coreean este sub tratament într-o vilă din zona Hyangsan.

Site-ul a mai scris că, după ce a fost apreciat că starea lui Kim s-a îmbunătăţit, mare parte din echipa medicală a revenit la Pheniann, pe 19 aprilie, iar el a rămas sub observaţia câtorva medici.

Duminică, ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a scris că Kim Jong Un a transmis mulţumiri lucrătorilor care au ajutat la remodelarea oraşului Samjiyon. Nu a fost prima dată când presa nord-coreeană a scris despre activităţile lui Kim de la apariţia informaţiilor referitoare la starea lui de sănătate.

Coreea de Nord controlează strict orice informaţie despre liderul statului. Fără o presă liberă, analiştii se bazează pe mesajele media de stat şi urmăresc înregistrările video de propagandă pentru a găsi indicii.