Copiii din Buzău fac frigul la grădiniţă, după sistarea căldurii. Părinţii, rugaţi să aducă de acasă calorifere

in ExtraNews de

Directori de la mai multe grădinițe din Buzău au cerut părinților să aducă de acasă calorifere, după ce regia de termoficare a întrerupt furnizarea căldurii de săptămâna trecută. Copiii sunt nevoiți să petreacă ore întregi în temperaturi ce ating maxim 16-17 grade Celsius.

Regia de termoficare din Buzau a întrerupt furnizarea căldurii săptămâna trecută, după ce producătorul de agent termic, Ecogen, a ajuns în imposibilitatea de a-şi mai achita facturile la gaze şi astfel nu a mai putut produce căldură. De atunci, circa 8.000 din cele 12.000 de familii care mai sunt branşate la sistemul centralizat stau în frig.

În şcoli, în grădiniţe şi în creşe, copiii stau şi câte 8 ore la 16-17 grade. În total, sunt 40 de instituţii care nu mai primesc căldură, deşi temperatura la amiază nu depăşeşte 11 grade Celsius, iar noaptea coboară până la 6-7 grade.

„Nu avem soluţii, nu ştim ce să facem”​
„Nu avem nicio soluţie. Cel mai probabil, Ecogen, producătorul de agent termic, nu va mai putea furniza căldură primăvara aceasta. Nu avem soluţii, nu ştim ce să facem. Practic, nu avem nicio soluţie, iar Ecogen va intra în insolvenţă”, susţine directorul Regiei de Termoficare din Buzău, Aurel Gubandru.

În grădiniţele cu program prelungit, directorii au cerut părinţilor să aducă de acasă calorifere electrice pentru a încălzi clasele în care nu sunt mai mult de 16-17 grade, însă nici acestea nu fac faţă. Copiii au ajuns să stea îmbrăcaţi cu gecile pe ei şi chiar să doarmă aşa.

În clasele unde este aer condiţionat, educatorii sau profesorii pornesc aparatele, însă acestea nu fac faţă. Pe de altă parte, în multe şcoli ori grădiniţe, instalaţiile electrice sunt vechi şi nu rezistă unui consum foarte mare. Totodată, din cauza frigului, clasele nu mai sunt aerisite, ceea ce creşte riscul apariţiei infecţiilor respiratorii sau a altor boli.

Situaţia fără precedent în Buzău
Singura soluţie găsită de autorităţi pentru a rezolva problema încălzirii la Buzău a fost acordarea unui ajutor pentru montarea de centrale termice. Este vorba despre o sumă ce poate ajunge până la 7.000 de lei, care s-ar acorda o singură dată, persoanelor sau familiilor care au venitul până la nivelul salariului minim net pe ţară pentru fiecare membru.

Proiectul este însă dezbatere publică până în 18 aprilie, ulterior urmând să fie supus votului aleşilor locali.