Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Comisia Iordache discută joi unele amendamente care vizează direct presa și comunicarea publică

in ExtraNews/Politic de

Joi, se discută în Comisia specială pentru Legile justiției, transpunerea Directivei PE referitoare la prezumția de nevinovăție, iar unele amendamente vizează direct presa și comunicarea publică.
Această Directivă prevede ca statele membre să se asigure că persoanele suspectate și acuzate au dreptul la prezumția de nevinovăție până la dovedirea vinovăției conform legii și se aplică: „persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracțiuni sau a unei presupuse infracțiuni până când hotărârea prin care se stabilește că persoana respectivă a comis infracțiunea în cauză rămâne definitivă”.
Amendamentul propus de PSD și ALDE la Codul de Procedură Penală are următorul conținut: „În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”.
PSD și ALDE au mai propus un articol care prevede că, în cursul unui proces penal este interzisă prezentarea cu cătușe sau alte mijloace de imobilizare a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni, pentru a nu induce în eroare percepția publică în sensul că aceste persoane ar fi vinovate.
O altă propunere a PSD și ALDE este ca audierea unei persoane să nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.
Comisia specială pentru Legile justiției începe joi și discuțiile referitoare la abuzul în serviciu(stabilirea unui prag sau redefinirea infracțiunii).

Ultimile din

Mergi la SUS