Cod Rutier 2019. Polițiștii vă pot confisca aceste dispozitive și riscați amenzi uriașe. La ce să fie atenți șoferii…

in ExtraNews de

Codul Rutier prevede că polițiștii vă pot confisca o serie de dispozitive atunci când vă opresc în trafic și în plus puteți risca amenzi uriașe pentru folosirea lor. Este vorba despre mijloacele speciale de avertizare luminoase şi sonore montate pe mașini, dar și despre dispozitivele care perturbă funcţionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului.

Cod Rutier 2019. Polițiștii vă pot confisca dispozitivele sonore și luminoase
Mulți șoferi își montează pe autoturisme dispozitive luminoase și sonore asemănătoare cu cele ale mașinilor de poliție, ambulanță sau pompieri. În cazul în care sunt opriți de polițiști în trafic, conducătorii auto vor rămâne fără dispozitivele montate ilegal și riscă să primească amenzi uriașe.

Codul Rutier prevede care sunt dispozitivele pe care șoferii nu au voie să le monteze pe autoturisme:

-cele cu lumină roșie, care sunt prevăzute pentru autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor
– cele cu lumină albastră, prevăzute pentru autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Ministerului Apărării, ANAF, ambulanță, SPP, ANP, SRI etc.
– cele cu lumină galbenă, destinate autovehiculelor cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite, celor destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării etc.
– dispozitivele care perturbă funcţionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului
– plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare care nu corespund standardelor în vigoare şi care sunt montate pe vehicule

Potrivit reglementărilor prevăzute în Codul Rutier, dispozitivele luminoase pot fi montate doar pe autovehiculele pentru care au fost destinate și au următoarele semnificații:

lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului
lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere
lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie