Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cireşele – vedetele acestui sezon. Iată cum ajută la sănătatea ta!

in Curiozitati/Diverse/ExtraNews/Sanatate de

   Chiar dacă, anul acesta, valul de frig din primăvara ce a trecut era să compromită complet aceste fructe, iată că pieţele sunt, totuşi pline de cireşe. Vedete ale sezonului, pri culoare şi gust, cireşele se mai numără şi printre fructele cu cel mai scăzut conţinut de calorii.

   Ciresele sunt surse preţioase de substanţe nutritive, vitamine şi minerale, de care organismul are nevoie pentru a funcţiona în parametrii normali. Studiile avansate privind importanţa nutritivă a consumului de cireşe au relevat că, pe termen lung, aceste fructe au efect anticancerigen, graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi.

   Pigmentul din cireşe, care dă culoarea roşie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demenţa sau boala Alzheimer. Antioxidanţii, mineralele, vitamina C, vitamina A, bioflavonoidele şi melatonina fac din aceste fructe adevărate izvoare de sănătate.

Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. În plus, mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie pentru un transport eficient al substanţelor nutritive către organele vitale. Vitamina A din compoziţia cireşelor este excelentă pentru piele deoarece conţine mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic şi o piele strălucitoare. Cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunile sau afinele.

  Pot înlocui cu succes ciocolata, bomboanele şi dulciurile rafinate, fiind alegeri inspirate la orice oră din zi, fie că e dimineaţă, prânz ori seară. Cireşele conţin peste 75% apă, trăsătură care le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate graţie fibrelor solubile din compoziţie, şi scad nivelul de colesterol negativ din organism. (foto: C. Dumitru)

Ultimile din

Mergi la SUS