Fostul premier Dacian Cioloş a invitat, oficial, românii să i se alăture, în cadrul iniţiativei cetăţeneşti „Platforma România 100”, o mişcare prezifată de el şi înfiinţată de și în jurul echipei care a figurat în Guvernului Cioloș, „Platforma România 100 este o mișcare cetățenească, deschisă, activă care are ca obiective transformarea mediului politic și guvernamental românesc și atingerea adevăratului potențial de dezvoltare a României. Platforma își are rădăcinile în valorile și principiile Manifestului România 100 propus partidelor politice de fostul premier Dacian Cioloș, în toamna anului 2016”, transmite ro100.ro.
Conform propriei descrieri, Platforma România 100 „este o mişcare conectată la societate, pornită de la dorinţa fiecăruia dintre noi de a ne asuma un grad mai mare de conştiinţă şi activare civică„, care „promovează idei şi strategii de dezvoltare în domenii cheie pentru creşterea României, propuneri de măsuri legislative necesare, cu aprecieri pertinente ale resurselor necesare pentru aplicarea lor„. Ea propune electoratului „un alt mod de a face politică, responsabil, onest, profesionist, cu oameni implicați în construirea viitorului politic al ţării” şi „luptă pentru un mediu politic transparent şi integru, sancţionează derapajele populiste şi demagogice şi promovează o Românie dinamică, prosperă, europeană„.
Ideologia Platformei România 100 este punctată în manifestul acesteia, în zece puncte, unde se precizează că această grupare militează pentru o Românie fără corupție, cu o clasă politică responsabilă, ,guvernată cu bun simț, „în care fiecare muncește și este plătit cinstit”. Iniţiativa lui Dacian Cioloş mai susţine eradicarea sărăciei, o economie competitivă, reformarea sistemului educaţional, a sănătăţii şi „o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO”.
Alături de Dacian Cioloş, din conducerea iniţiativei cetăţeneşti „România 100” mai fac parte, printre alţii, fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, fostul ministru de Interne Dragoş Tudorache, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Violeta Alexandru, ex-ministru pentru Consultare Publică și Dialog Civic, deputaţii USR Cătălin Drulă, Tudor Rareş Pop şi Cristian Ghinea, fostul ministru al mediului Cristiana Paşca Palmer, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună sau Ionalda Stăniloiu, fost jurnalist la TVR, ProTV şi purtător de cuvânt al Guvernului Stolojan în anii ‘90. (sursa foto: ro.100.ro)