Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cine se POATE pensiona în 2018! Documente necesare si conditii de indeplinit

in ExtraNews de

Principala categorie de pensie acordată în România este cea pentru limită de vârstă. În conformitate cu legislația în vigoare, acest lucru se obține la data la care se atinge vârsta standard de pensionare și dacă este efectuat cel puțin stagiul minim de cotizare.

La ora actuală, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare nu este nimic altceva decât vechimea în muncă.

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, vechimea în muncă este de 15 ani și pentru femei, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite de câțiva ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030, scrie avocatnet.ro.

Cum vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, conform Legii pensiilor, se poatea afla cine îndeplinește, teoretic, în 2018, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.

De asemenea, menționăm că există persoane care pot ieși la pensie mai devreme, dat fiind că au lucrat în condiții mai grele. Acestea nu au fost luate în calcul la întocmirea tabelului de mai sus.

Ultimile din

Mergi la SUS