Cine se alătură protestului de 15 minute anunțat de suceveanul Ștefan Mandachi

in ExtraNews de

Zeci de companii private, asociaţii, hoteluri, baruri, restaurante, cofetarii, antreprenori, dar şi instituţii publice din România intră, vineri, 15 martie, la ora 15:00, într-o grevă de 15 minute.

Vor participa la protestul faţă de lipsa autostrăzilor din România iniţiat de Ştefan Mandachi, un antreprenor care a construit singur un metru de autostradă, la ieşirea din Suceava. Vineri, sute de angajaţi din toată ţara îşi vor opri activitatea pentru a atrage atenţia că ţara nu are autostrăzi.

“Dacă eşti profesor, lasa elevii 15 minute în plus în pauză. Dacă eşti zidar, lasă mistria jos 15 minute. Dacă eşti şofer, lasă maşina 15 minute pe avarii. Dacă vrei să pleci din România, mai stai 15 minute”, este îndemnul lui Ștefan Mandachi.

Numai în judeţul Braşov, de pildă, 36 de edili, printre care şi cel al municipiului Braşov, au anunţat că vor protesta 15 minute. Primarii se plâng că, în lipsa autostrăzilor, pierd investitori serioşi.

Dumitru Flucuș, primarul Comunei Șinca Nouă: “M-a sunat după câteva zile şi mi-a zis: “La ce ieşire de pe autostradă găsim Şinca Noua?” Şi eu am zis: “Autostrada se termină în Ungaria!” Mi-a fost rușine de răspunsul ăsta atunci, dar n-aveam ce să spun, că așa era. “Hai cu avionu’, zbori în Sibiu sau în Bucureşti şi de acolo vin eu şi te iau cu maşina”.”

Lipsa autostrăzilor afectează şi industria turismului, aşa că mulţi care au afaceri în domeniu au anunţat şi ei că protestează, inclusiv reprezentanţii Castelului Bran.

Ștefan Gleveșanu, Breasla Cârciumarilor Brașoveni: “Se vor alătura în jur de 40 de restaurante, de baruri din centrul Brasovului. Vor stopa activitatea timp de 15 minute şi nu vor servi oaspeţii. Le vom explica motivul şi speram să se alăture acestui proiect.”

Georgian Popa, angajat Pârtia de Săniuș Poiana Brașov: “Pârtia de săniuş va fi închisă, nu se dau bilete, nimeni nu o să se bucure de săniuş, de tubbing, pentru că şi noi vrem autostrăzi în România.”

Agricultorii din Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Iaşi şi judeţele vecine susţin şi ei demersul. Angajaţii celor aproape 130 de fermieri nu vor lucra 15 minute.

Emil Bălteanu, președinte Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Iaşi: ″În adunarea generală de zilele trecute, cu toţii ne-am aliniat acestui protest, pentru că ţine de noi să facem ceva pentru noi.”

Tiberiu Stan, fermier: “Dacă vorbim de pierderi, la un calcul simplu, pe o tonă de cereale transportate către port pierdem în jur de 10 euro. Suntem într-o concurenţă neloială cu UE, toţi au autostrăzi, noi vindem mai ieftin din cauza asta.”

La fel şi unul dintre cele mai mari lanţuri de cofetării din Bistriţa. Angajaţii au făcut un tort semnat cu hastagul ”şîeu”.

“Avem maşini în trafic, pentru că avem cofetării în mai multe locaţii de lângă Bistriţa şi asta ne-a făcut să ne alăturăm acestui manifest. Nu cred că există român care să fie mulţumit cu starea drumurilor din România”, spune managerul.

Lucian Curelariu, artist: “Ne dorim autostrăzi şi infrastructură. Prin muzică putem ajunge la sufletul românilor. Sunt prea multe probleme în ţara asta şi trebuie să începem de undeva. Cea mai mare e infrastructura.”

Cei care vor autostrăzi îşi vor opri activitatea vineri pentru 15 minute, de la ora 15:00.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!