Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cine-l va mosteni la tron pe Regele Mihai! Rasturnare de situatie in Casa Regala

in Curiozitati de

Starea de sănătate a Regelui Mihai I este tot mai precară, iar veștile care răzbat dinspre Casa Regală nu sunt tocmai îmbucurătoare. În plus, miercuri, la reședința din Elveția a Regelui Mihai, unde acesta se află în prezent sub îngrijiri medicale, fostul principe Nicolae, nepotul regelui, a iscat un adevărat scandal. Acesta a încercat să intre cu forța să-și vadă bunicul. Pentru gestul său, considerat ”profund greșit, moral și uman” chiar de către mama lui, Principesa Elena, Nicolae a ajuns să dea declarații în fața autorităților sesizate de Casa Regală. 

Fostul principe Nicolae are din nou speranțe că titlul care i-a fost retras ar putea să fie recăpătat. Mesajul vine de la un membru al Consiliului Regal. 

Anders Lindberg, membru al Consiliului Regal, a confimat că Regele Mihai a luat decizia de a-l scoate pe nepotul său din linia succesorală, dar a refuzat să explice motivele care au stat la baza acestei hotărâri. Totuşi, afirmaţiile acestuia îi dau speranţe nepotului Regelui Mihai.

“Decizia legată de prinţul Nicolae a fost luată de către Majestatea Sa, Regele Mihai. Pot să vă spun un singur lucru: un om poate trăi foarte mult. Majestatea Sa, Regele Mihai ne-a demonstrat acest lucru, că viaţa poate fi lungă şi multe lucruri se pot întâmpla de-a lungul unei vieţi.”, a declarat membrul Consiliului Regal, Anders Lindberg, în cadrul unui interviu pentru TVR.

Lindber este consultantul informal al Principesei Moştenitoare a Suediei, Victoria. Se ocupă de imaginea fostei Case Regale a Albaniei şi, din 2015, face parte din Consiliul Regal din România.
Nicholas Medforth-Mills) din Linia de Succesiune la Coroana României și retragerea titlului de ”Principe al României” și a calificativului ”Alteță Regală”, linia de succesiune la tron arată astfel:

Actualul Moștenitor la Șefia Casei Regale a României este Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte și va rămâne după decesul Majestății Sale Regelui Custode al Coroanei României (ad personam). Actualul consort al Mostenitoarei la Șefia Casei Regale a României este Alteță Să Regală Radu, Principe al României (ad personam)

Membrii Casei Regale a României sunt următorii: Alteța Sa Regală Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteța Sa Regală Sofia, Principesa României (jure sanguinis); Alteța Sa Regală Maria, Principesa României (jure sanguinis).

Sotii și copiii Altețelor Lor Regale Principesele nu dețin titluri personale.

Ordinea de Succesiune la Tron și la Șefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferință masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor și a descendenților lor. Practic, în prezent, această este urmatoarea:

1. ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
2. ASR Principesa Elena a României;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a României;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a României.

Modificări al succesiunii la tron și la Șefia Casei Regale ale acesteia se pot aduce prin decizia Șefului Casei Regale a României.

Ultimile din

Mergi la SUS