Știri captivante și curiozități din toată lumea – Descoperă informațiile care contează!

CELE MAI STRANII FENOMENE METEO ȘI CONSECINȚELE LOR

in Curiozitati de

Vara anului 2017 a înregistrat pe bandă rulantă fenomene meteo extreme, iar specialiștii avertizează că ravagiile vremii vor face tot mai multe victime de la un an la altul.

De mulți ani, în România nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de mari pe timpul verii. În toată lumea, perioadele toride au crescut și au adus cu ele secetă, apoi furtuni și ploi torențiale de o violență rar întâlnită. Temperatura maximă atinsă în Europa, în ultimii 50 de ani, a fost la Atena. În capitala Greciei, în vara anului 2007, termometrele au urcat până la incredibila temperatură de 47 grade C. Majoritatea localnicilor nici nu a îndrăznit să iasă din case, aerul era atât de fierbinte că nici nu se putea respira. În vara acestui an, în Catania, temperatura a ajuns la 54 grade C.

VREMEA ASPRĂ FACE TOT MAI MULTE VICTIME

Valurile de căldură seceta, incendiile de vegetație și uraganele au afectat 28 de orașe europene în acest an, precum și multe alte regiuni de pe glob. Specialiștii estimează că, în următorii 25-30 de ani, numeroase regiuni din Orientul Mijlociu vor deveni atât de fierbinți ca nu se va mai putea trăi acolo. Toate aceste manifestări extreme ale vremii ne avertizează că încălzirea globală se instalează treptat și va provoca noi dezastre. Specialiștii se tem că, până în 2100, calamitățile naturale ar putea omorî peste 150.000 de oameni, în fiecare an, doar în Europa. Iar numărul victimelor ar putea crește de cel puțin 10 ori la nivel global.

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ NU ESTE DOAR O TEORIE

La nivelul planetei, temperatura medie anuală a crescut cu 1 grad C după revoluția industrială, ceea ce poate părea foarte puțin pentru omul de rând. Dar meteorologii avertizează că reprezintă o creștere alarmantă și efectele ei  se vor vedea de acum încolo tot mai des. Spre exemplu, în timpul ultimei ere glaciare, pământul era doar cu 4 grade C mai rece, iar zonele de coastă din America, unde se află acum New York, erau acoperite de gheață. Creșterea cu 1 grad C a temperaturilor medii din ultimul secol este un fenomen alarmant și, probabil, ireversibil.

ROMÂNIA, NOI RECORDURI ÎNGRIJORĂTOARE

Meteorologii atrag atenția că temperaturi extreme tot mai mari se înregistrează și în țara noastră, an de an. Din anul 2000 până în prezent am avut cele mai fierbinți zile de vară, dar și cele mai geroase nopți, mai ales în luna ianuarie. Dar ceea ce este mai puțin obișnuit și s-a simtit din plin în 2017 este un alt fenomen îngrijorător: apariția temperaturilor extreme negative în perioadele blânde ale anului, precum lunile aprilie sau octombrie. Spre exemplu, la jumătatea lunii aprilie au fost minus 25 grade C pe Vârful Omu și temperaturi negative noaptea aproape în toată țara. În luna septembrie, vestul țării a fost măturat de furtuni violente care au smuls din rădăcini sute de copaci și au distrus case și stâlpi de electricitate. Fenomenul a culminat cu uraganul care a lovit Timișoara cu o forță de aproape 100 de km la oră și a lăsat în urma lui 8 morți și aproape 140 de răniți. Câmpia Timișoarei era cunoscută drept una dintre zonele cu temperaturi blânde, protejată de calamități. Chiar dacă trăim într-o climă temperată, lucrurile se schimbă rapid. Vremea cu care eram obișnuiți nu va mai fi la fel, iar meteorologii se tem că iarna care vine va fi una atipică. Luna noiembrie va fi mai caldă decât ar fi normal și secetoasă, iar lunile decembrie și ianuarie ne asteaptă geruri aspre prelungite pe perioade de cel puțin 7 sau chiar 10 zile.

FENOMENE MISTERIOASE APAR TOT MAI DES

Când citești în scrierile biblice despre norii de lăcuste sau despre ploile cu sânge ai impresia că totul este doar o exagerare pentru a face povestea impresionantă. Dar dacă au fost adevărate? Fenomenele stranii din ultimii ani confirmă că poveștile de demult nu erau doar simple fabulații. Nu ne mai confruntăm doar cu tornade, uragane, ploi torențiale și ninsori neașteptate. Vremea ne pregătește surprize pe care nu le putem anticipa.

O ploaie roșie, misterioasă, a căzut deasupra orașului Kerala din India în vara anului 2013. Cauza ar putea fi sporii de alge roșii care s-au înmulțit alarmant în ocean și au fost transportați de furtunile puternice spre uscat.

În anul 2005, o tornadă puternică a măturat un lac în apropierea orașului Ozdaci din Serbia și a luat pe sus sute de broaște. Ploi cu broaște sau alte animale mici au mai fost menționate în istorie și iată că se repetă și în zilele noastre.

Deosebit de periculoase sunt și căderile masive de grindină, mai ales când bucățile de gheață pot atinge un kilogram în greutate. S-a întâmplat în iulie 2010, în Dakota de Sud. În mâinile loalnicilor, bulgării de gheață arătau ca niște mingi de fotbal. Au făcut prăpăd și au distrus multe mașini și case. America este deja renumită pentru furtunile violente, însoțite de căderi masive de grindină. În Europa, cea mai periculoasă ploaie cu grindină a lovit orașul Munchen în anul 1984. A distrus atunci 70.000 de locuințe și a făcut 400 de victime, oameni care nu au reușit să se adăpostească la timp de bolovanii de gheață care aveau mărimea unei mingi de baseball.

Trimite prietenilor

Ultimile din

Mergi la SUS