Ai o mică livadă lângă casă sau doar doi, trei pomi fructiferi în curte? Iata cum trebuie să îi îngrijești și să le hrănești rădăcinile în fiecare primăvară, pentru a obține fructe mari și gustoase.
Fie că alegeți gunoiul de grajd, de păsări sau compostul trebuie să știți că fiecare în parte are norma și regulile lui de aplicare!
Gunoiul de grajd este cunoscut de toți pomicultorii drept cel mai bun îngrășământ pentru pomii fructiferi și pentru legume. Dar și mai bun este gunoiul adunat de la păsări. Este de două ori mai bogat în nutrienți, decât gunoiul adunat de la animale, și este mai ușor de uscat. Dacă ai păsări în curte, adună gunoiul pe care îl fac acestea în fiecare săptămână, amestecă-l cu paie și pământ, cu resturile de la legume și fructe și lasă-l la macerat într-un spațiu special pentru compost. Se udă din când în când pentru a grăbi fermentarea, mai ales în zilele calde de vară.Toamna târziu, când este gata compostul, se pune câte o lopată sau două la tulpina pomilor, se sapă și se amestecă în pământ, pentru a le oferi substanțe nutritive bogate la primăvara viitoare.
AZOTATUL DE AMONIU
Se comercializează sub forma unor granule albe sau alb-gălbui și are un conținut de azot de 33%. Este o sare, din punct de vedere chimic, care ajută pomii să înflorească și să rodească mai bogat. Se presară în jurul pomilor aproximativ 40 de grame pe metrul pătrat și se udă bine locul, ca să se dizolve și să fie asimilat de rădăcini. Este indicat să folosești mănuși când manevrezi azotatul și să nu lași animalele de curte sau găinile în zonele unde ai folosit acest îngrășământ. Și nu folosi niciodată azotat de amoniu, dacă ai pus turbă la rădăcina pomilor. Azotatul de amoniu se poate aplica toamna, dupa caderea frunzelor, primavara devreme, in luna martie, si apoi in luna iunie, cand incep sa lege fructele. Exista si o contraindicatie, in cazul in care ai un sol acid in curte, pentru care este mult mai recomandat calcarul decat sarea de amoniu.
PAMANTUL DE TURBA, HRANITOR PENTRU POMII FRUCTIFERI!
Turba se formează, de-a lungul unei perioade lungi de timp, din sedimente de plante și arbuști, în special în zonele umede. Ea este deosebit de bogată în azot, un mineral indispensabil pentru pomii fructiferi și foarte important pentru producția de fructe. Turba neagră este recomandată pentru pomi. Aceasta îmbunătățește structura solului de la rădăcini, îl face mai afânat și mai bine aerisit și păstrează mai multă vreme umiditatea, ceea ce este de mare ajutor în perioadele secetoase ale anului. Turba se adaugă la rădăcinile pomilor și toamna și primăvara, în cantități moderate.