Clementinele nu sunt apreciate doar pentru gustul si savoarea lor, dar si pentru vitaminele pe care acestea le contin. Un lucru de remarcat este faptul ca aceste fructe au in compozitia lor putine calorii, circa 46 la 100 de grame de fruct.
Clementinele se afla si ele printre „fructele vedeta” ale acestui sezon, fiind apreciate nu doar pentru gustul lor, ci si pentru beneficiile nutritionale si terapeutice.
Clementinele au aparut ca urmare a incrucisarii dintre portocale si mandarine, iar diferenta este ca acestea sunt mai mici, au coaja mai subtire si mai fina, sunt mult mai dulci si mai zemoase decat mandarinele si nu au samburi.
Aceste fructe au in compozitia lor putine calorii, aproximativ 46 la 100 de grame de fruct, au un continut mare de vitamina C si A, saruri minerale, calciu, magneziu, fier, potasiu, fibre si proteine.
Clementinele sunt formate din 86% apa, sunt bogate in potasiu si calciu. De asemenea contin foarte multe fibre, care sunt foarte utile in digestie, avand un aport deosebit la micsorarea colesterolului din sange. Datorita prezentei fibrelor si a potasiului, clementinele sunt foarte bune in procesul de detoxifiere. Clementinele sunt inventia omului, prin altoirea portocalului cu mandarinul. Clementinele au fost create de Louis Charles Trabut, in 1900. Clementinele rezista mai mult decat mandarinele, dar isi mentin aroma acestora, iar in comparatie cu portocalele sunt mai dulci si mai zemoase.
„Copiii” portocalelor si mandarinelor sunt in topul recomandarilor specialistilor pentru acest sezon. Asa ca daca vrei sa descoperi combinatia intre textura fina a mandarinei si aroma portocalei, nu ezita sa le strecori in dieta zilnica. Iata de ce e bine sa mananci clementine.
1. Clementinele sunt bogate in fibre, deci excelente in refacerea stomacului dupa o masa nesanatoasa, noteaza site-ul mujeraldia.com.
2. Consumul acestor fructe mici si portocalii este recomandat pentru persoanele care au probleme cu tenul. Cojile de clementine te pot scapa de acnee. Aceste fructe previn imbatranirea celulara datorita continutului ridicat de antioxidanti.
3. Sunt cele mai bune fructe pe care i le poti da copilului tau. Le ofera energie cat pentru 24 de ore.
4. Pulpa clementinelor contine vitamina C, vitamina B, acid citric, zahar si caroten, cateva elemente importante pentru mentinerea sanatatii intregului sistem imunitar.
5. Clementinele au, de asemenea, proprietati bronhodilatatoare si antiinflamatoare.
6. Fructele sunt bune pentru dezinfectarea gatului. Un ceai facut din coji de clementine este numai bun pentru gatul rosu, iritat.
7. Clementinele combat dezvoltarea bolilor cardiovasculare si degenerative, precum cancerul.
8. Clementinele au si efect diuretic. Sunt recomandate si in combaterea simptomelor gutei.
Uleiul esential de clementine sau de mandarine este de mare ajutor pentru o serie de probleme estetice si de sanatate. Uleiul de clementine este antiseptic, antiputrid si antispasmodic. De asemenea, are proprietati tonifiante si stimuleaza organismul pentru producerea bacteriilor bune in lupta cu radicalii liberi.