Cunoscut pentru nenumăratele sale beneficii pentru sănătate, laptele de vacă a fost mult timp parte integrantă în dieta noastră zilnică. Joacă un rol crucial încă din copilărie, păstrându-și beneficiile până la maturitate sau chiar bătrânețe. Cu toate acestea, în prezent asistăm la o creștere a cererii de alternative, cum ar fi laptele de migdale, cocos, soia, ovăz și altele.
Diversitatea ne face bine, mai ales atunci când vorbim despre alimente benefice organismului nostru. Nu este greșit să ne alimentăm cu un singur tip de lapte, nici dacă le combinăm în dieta noastră zilnică, însă ar trebui să ții minte că de anumite beneficii te poți bucura doar dacă integrezi în meniul tău zilnic lapte de consum, de preferat de vacă.
Beneficiile consumului de lapte de vacă
- Ajută la scăderea tensiunii arteriale
Laptele de vacă este o sursă bună de proteine și calciu, precum și de nutrienți, inclusiv vitamina B12 și iod. Conține, de asemenea, magneziu, care este important pentru dezvoltarea oaselor și pentru menținerea funcției musculare, zer și cazeină, care au un rol important în scăderea tensiunii arteriale.
- Bun pentru o dezvoltare osoasă sănătoasă
Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani este recomandat consumul a 350 miligrame de calciu pe zi pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor. Calciul este, de asemenea, crucial în timpul adolescenței pentru dezvoltarea rezistenței osoase. În anii de adolescență avem ocazia de a ne „întări” oasele, astfel încât să nu întâmpinăm probleme la maturitate (de exemplu: pentru femei rezistența osoasă este importantă mai ales după începerea perioadei de menopauză, când cantitatea de estrogen scade semnificativ).
- Ajută la prevenirea creșterii în greutate
Concepția despre lapte ca fiind o băutură grasă este total greșită. De fapt, laptele conține o varietate de elemente care pot contribui la pierderea în greutate și la prevenirea creșterii în greutate. De exemplu, conținutul ridicat de proteine te ajută să te simți sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate preveni supraalimentarea. În plus, acidul linoleic din laptele de consum a fost studiat pentru capacitatea sa de a stimula pierderea în greutate prin promovarea defalcării grăsimilor și inhibarea producției acestora. Studiile sugerează că persoanele cu un aport mai mare de calciu, rezultat din alimentație, prezintă un risc mai mic de a fi supraponderali sau obezi.
- Menține sănătatea inimii
Potrivit American Heart Association, un aport mai mare de potasiu și un aport mai mic de sodiu sunt importante pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. Studiile arată că aproximativ 25% dintre femeile care au consumat mult potasiu au avut un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral de orice tip și un risc cu 27% mai mic de accident vascular cerebral ischemic.
- Are efect antiinflamator
Combinația de proteine animale complete, acizi grași omega-3 și compuși antioxidanți face ca laptele de vacă să devină o substanță antiinflamatoare puternică. Laptele a fost adesea recomandat ca un remediu pentru problemele inflamatorii, inclusiv pentru a calma digestia după o masă cu alimente picante.
- Stimulează imunitatea
În plus față de calciu și proteine, laptele de vacă conține, de asemenea, micronutrienți excelenți, inclusiv compuși antioxidanți, cum ar fi vitamina E, seleniu și zinc. Cu alte cuvinte, laptele natural de consum ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, oferă protecție împotriva diferitelor boli și îmbunătățește aspectul pielii noastre, menținând-o tânără.
Dacă nu obișnuiai până acum să consumi lapte, cred că a venit momentul să îl integrezi în dieta ta zilnică. Există suficiente rețete în care îl poți folosi ca ingredient principal. Lapte de consum natural găsești pe Laktotrio.ro, dar și alte produse derivate din lapte, pentru mese sănătoase în fiecare zi.