Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cea mai tânără primăriță din România a explicat pe înțelesul tuturor cum stă treaba cu măririle care de fapt duc la scăderea salariilor

in ExtraNews de

Irina Onescu, cea mai tânără și nonconformistă primăriță din România, pe pagina sa de Facebook a încercat să explice pe înțelesul tuturor de ce „cu tot cu măriri, unele salarii vor… scădea!”
Vă redăm cele scrise de primărița cu păr roșu dar cu inimă mare, care încearcă să-și explice și să ne explice acest plan diabolic al transferului contribuțiilor de la angajator la angajat care a stat se pare încă de anul trecut în spatele Legii Salarizării Unitare:

„Haideți să vă povestesc de ce mulți dintre bugetari vor avea salarii nete mai mici până în anul 2022, sau care este planul ingenios din spatele Legii Salarizării Unitare și al transferului contribuțiilor de la angajator la angajat.
În 2017 s-a promulgat cu mult fast Legea Salarizării Unitare. S-au stabilit atunci formule de calcul, indemnizații, sporuri și măriri salariale etapizate până în anul 2022, pentru toate categoriile de bugetari. Conform acestui demers, unele salarii de la stat ar urma să crească odată cu salariul minim pe economie, pe bază de coeficienți, în vreme ce pentru majoritatea bugetarilor s-au stabilit direct plafoanele de măriri anuale. Mai mult decât atât, grație aceleiași legi, se anunța cu surle și trâmbițe că de la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor beneficia de o mărire salarială de 25%.
Tot atunci au apărut și primele reacții de tipul „De unde atâția bani?”.
În ciuda tuturor avertismentelor, angajații de la stat s-au bucurat de promisiuni și au înghițit gălușca fierbinte. Dar creierul machiavelic din spatele acestei legi populiste și-a ascuns extrem de bine intențiile în euforia generală, pe care de altfel a și mizat. 
Primele semne de întrebare au fost ridicate în clipa în care s-a produs transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, o măsură care nu numai că nu fusese menționată în deja celebrul „Program de Guvernare”, dar nu fusese luată în calcul nici la redactarea Legii Salarizării Unitare. Sau poate că fusese luată în calcul de la bun început, doar că… nu am știut noi 😉
Ceea ce era de altfel evident pentru toți, anume că bugetul de stat nu poate susține măriri salariale de o asemenea anvergură, a fost evident și pentru cei de la putere. Astfel că s-a găsit o modalitate prin care să se aplice măriri… fără să se dea nimic, ba chiar să se scadă, în așa manieră încât până se va prinde poporul de schemă va fi prea târziu. 
Așa se face că în aceeași Lege a Salarizării Unitare (153/2017) s-a introdus ulterior, prin completare la Articolul 38, o literă (i), alineat 6, unde se specifică foarte clar că… „În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.” 😈
Ei, de-abia acum devine clară treaba! Un exemplu rapid: un salariu de bază (brut) care în 2017, prin Legea Salarizării, era situat la 3000 de lei (2104 lei NET), și care conform aceleiași legi ar fi urmat să ajungă la 3500 de lei în anul 2022, prin aplicarea măririi de 25% ar fi depășit de la 1 ianuarie 2018 plafonul stabilit pentru anul 2022 cu 250 de lei. Caz în care, sub incidența Art. 38, lit. i, alin. 6, de la începutul acestui an salariul se oprește obligatoriu la plafonul de 3500 de lei. Aplicând transferul contribuțiilor la această sumă, va rezulta o scădere salarială de 52 lei și nicidecum anticipata creștere. Plus că, până cel puțin în 2022, beneficiarul acestei solde nu va mai avea parte de nicio creștere salarială. Pam pam!
Cert este că guvernanții au avut în vedere acest fapt când și-au stabilit indemnizațiile ca fiind calculate pe bază de coeficient din salariul minim pe economie, astfel încât, în timp ce majoritatea bugetarilor vor pierde bani, dacă nu anul acesta, atunci anul viitor sau următorul, parlamentarii, aleșii locali și alte câteva funcții privilegiate vor fi scutite de neplăceri.
Așadar, neamule, cu tot cu măriri, unele salarii vor… scădea!”*:) happy

 

Și pentru că unde e lege , nu este tocmeală, majoritatea românilor vor face parte din categoria celor care vor avea salariul mărit teoretic și micșorat în realitate. Să auzim numai de bine!
(Foto:Evz)

Ultimile din

Mergi la SUS