Socata este o bautura traditionala romaneasca degustata si apreciata de multe generatii. Din aromele copilariei fiecaruia nu lipseste gustul minunat al acestei bauturi racoritoare. Pentru ca se apropie 1 iunie si pentru ca este sezonul socului, puteti sa va bucurati copilasii din familie cu traditionala bautura romaneasca.
Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc care se pastreaza in pungi de hartie tinute la loc racoros. Trebuie tinut cont ca se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun in plus inca 2-3 flori uscate la reteta de socata.
Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).
In continuare, va propunem o reteta simpla de socata.
14 flori mari de soc care sa fie cat mai parfumate cu putinta
10 litri de apa plata
4 lamai
1 kilogram de zahar brun
10-12 boabe de orez pentru fermentatie sau 5 grame de drojdie proaspata
cateva frunze de menta
Mod de preparare:
1. Trebuie sa pui florile de soc intr-un borcan de 10 litri mai lasand niste loc pentru zahar si lamai. Acestea se vor taia felii si se vor stoarce bine in apa. La cateva dintre ramai ar fi bine sa indepartati coaja pentru ca aceasta da un gust amar sucului.
2. Borcanul trebuie acoperit si lasat sa stea o zi. A doua zi vei adauga zaharul si boabele de orez si vei amesteca bine. Acopera borcanul si lasa-l sa fermenteze timp de inca trei sau patru zile. Borcanul trebuie sa aiba capac, dar sa nu fie inchis complet pentru ca intreaga compozitie sa poata respire.
3. In cele trei sau patru zile trebuie sa amestecati in borcan de cel putin doua ori pe zi. In continuare sucul trebuie strecurat printr-o sita deasa sau printr-o panza de tifon si mutat in sticle care se vor depozita in frigider sau intr-un loc intunecos si rece.
Sucul va deveni usor acidulat deci trebuie sa deschideti sticlele cu grija.