Ce se va întâmpla în 2019 cu cumpărarea vechimii în muncă

in ExtraNews de

De la sfârșitul anului 2016, anumite persoane din țara noastră au primit posibilitatea de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani.

Este vorba, mai exact, despre românii care nu au ajuns încă la vârsta pensionării și care au perioade în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public, scrie Bugetul.

Dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem local de pensii, românii care nu au ajuns încă la vârsta pensionării au avut posibilitatea, începând cu octombrie 2016, să plătească contribuția la pensii pentru cinci ani.

Plățile retroactive pentru pensii s-au putut face până la sfârșitul anului trecut, dar viitoarea lege a pensiilor va reintroduce această posibilitate ca opțiune permanentă și o va face mai accesibilă.

După ce termenul inițial de plată stabilit de Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a fost prelungit de două ori, plățile retroactive la pensii s-au putut face până în data de 31 decembrie 2018.

Totuși, chiar dacă în momentul de față nu mai au această posibilitate, persoanele interesate vor putea să facă din nou plăți retroactive la contribuțiile la pensii. Mai exact, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor, din 2021, cumpărarea vechimii pentru pensie va deveni o posibilitate permanentă.