Ce se întâmplă cu noul Cod Rutier, varianta 2019! Poliția a oferit primele amănunte!

in ExtraNews de

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare, vineri, 15 februarie 2019. Există modificări ale documentului iar şoferii trebuie să fie foarte atenţi, permisul lor de conducere ar putea fi suspendat chiar şi pentru doi ani dacă nu respectă noile reguli.

Una dintre cele mai importante modificări menţionată în noul Cod Rutier face referire la persoanele de peste 16 ani care vor să conducă un moped. Vor avea nevoie de permis de conducere categoria AM, potrivit Secţiunea 2, Utilizarea părţii carosabile, Art. 100, Hotărârea Guvernului nr 1391/2006, scrie politiaromana.ro.

Şoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un autovehicul vor primi o amendă de 1.600 de lei.

Cei care aleg agresivitatea în trafic vor fi pedepsiţi prin reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Şoferii cărora li se demonstrează vinovăţia într-un accident rutier nu vor mai primi o dovadă de circulaţie iar permisul le poate fi suspendat pe o perioadă de trei luni.

Pentru a preveni accidentele rutiere se vor aplica amenzi drastice, unele dintre acestea au crescut de zece ori. Statistica privind accidentele rutiere spune că în 2017 au fost 8.624 de incidente, soldate cu 1.951 morţi şi 8.172 răniţi grav, potrivit Poliţia Română.

Atunci când vine vorba despre problema consumului de băuturi alcoolice la volan, dacă se depăşeşte o anumită limită, responsabilii pot ajunge la închisoare.

O concentraţie de alcool cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge aduce o amendă prevăzută în secţiunea 3- sancțiuni, între 21 şi 50 de puncte amendă și o suspendare a permisului de 180 de zile.

Dacă va fi depăşită viteza legală cu mai mult de 60 de kilometri/oră românii vor scoate din buzunare bani pentru amenzi cuprinse între 4.080 şi 9.600 de lei.

Dacă se produc şi pagube materiale, situaţia se complică, permisul va fi suspendat pentru o perioadă de un an de zile. Mai mult decât atât, dacă există victime, perioada de suspendare a permisului creşte până la doi ani.