Compania japoneză Calsonic Kansei va muta lângă Ploiești o parte din producția de componente auto realizată acum în Asia. Și cum tabloul general indică un aflux de investiții în industria subansamblelor, ce avantaje are România în ochii unui investitor, să spunem, în comparație cu China?
Dacă e să-l ascultăm pe ministrul Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, Calsonic Kansei a ales Ploieștiul pentru noua sa investiție de tip greenfield datorită cadrului fiscal avantajos și potențialului forței de muncă specializate. Investiția presupune construcția de la zero a unei noi fabrici de componente electronice, proiect care va începe în 2018, în vreme ce producția de serie este programată pentru 2020.
Noua unitate va genera 370 de locuri de muncă și va fi construită în vecinătatea unei fabrici pe care compania japoneză a deschis-o în urmă cu peste zece ani, pentru a produce, cu 630 de salariați în prezent, radiatoare și sisteme de aer condiționat.
FAȚĂ ȘI REVERS. Raportat la întrebarea de început, consultanții imobiliari și cei din resurse umane sintetizează însă puțin diferit avantajele pieței locale. „China este mai scumpă decât România în anumite industrii“, explică Dana Bordei, care conduce departamentul Industrial al CBRE România, una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară de pe piața locală.
Potrivit unui raport al Hay Group, firmă de consultanță pe probleme de management global, piața locală este mai scumpă decât India, dar mai ieftină în comparație cu China și statele occidentale, în timp ce forța de muncă are o pregătire comparabilă cu cea a angajaților din Vest.
Este și explicația pentru care alegerea Calsonic Kansei nu e neapărat surprinzătoare. Și nici o premieră. Anul trecut, elvețienii de la Polycontact au deschis la Ocna Sibiului o fabrică de întrerupătoare și senzori auto, relocând o parte din producția realizată până atunci în China.
Pe de altă parte, când angajații români ajung mai ieftini decât cei chinezi, reacțiile nu sunt totdeauna cele așteptate. Este bine cunoscut exemplul companiei franceze Faurecia, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente auto din lume, care a deschis anul trecut lângă Râmnicu Vâlcea cea de-a patra sa fabrică de pe piața locală, unde produce tapiserii auto. La scurt timp de la angajare, peste 150 de oameni au demisionat, iar unii dintre ei au folosit chiar termenul „sclavagism“ când au vorbit cu presa locală despre programul de muncă și condițiile de salarizare.
Indiferent de costul forței de muncă, unul dintre argumentele deschiderii de fabrici de componente auto în România este legat de prezența constructorilor Dacia și Ford. De altfel, multe facilități sunt concentrate chiar pe platformele acestor uzine sau în apropiere.
Dar România nu câștigă întotdeauna din relocarea producției în funcție de cea mai competitivă locație. Iar când pierde, pare să piardă serios. Un exemplu în acest sens este chiar al celei mai mari companii din România după cifra de afaceri, Dacia, cu vânzări de 4,6 miliarde de euro anul trecut. Pentru prima dată în istoria mărcii, doar puțin peste jumătate din mașinile vândute anul trecut la nivel global au fost produse la Mioveni, iar restul, în Maroc.
DE TOATE PENTRU TOATĂ LUMEA. În sectorul componentelor auto, unde sunt prezenți aproape toți marii jucători globali, continuă însă „explozia“ investițiilor, doar în ultima lună anunțând noi proiecte Continental, Michelin și Bosch.
CITESTE MAI MULT PE NEWMONEY.RO