Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ce riscuri vin odată cu creşterea numărului operaţiilor de cezariană?

in Diverse de

Câte operaţii de cezariană poate suporta cu adevărat corpul unei femei?

Numărul femeilor care nasc prin cezariană a crescut considerabil în ultimii ani. România se situează pe locul trei în Europa la numărul de cezariene, cu un procent de 36,9% din numărul total de naşteri, conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe”. Aşa că, dacă aveţi de gând să aveţi un copil, şansele sunt mai mari ca oricând ca naşterea să se termine cu o cezariană. Iar partea nefericită la cezariană (bine, una dintre părţile nefericite) este că, după operaţie, probabilitate ca al doilea copil să se nască tot prin cezariană este de peste 90%.

Nici Statele Unite nu stau mai bine la acest capitol. În numai 15 ani, în S.U.A. rata femeilor care au născut prin cezariană a crescut cu 50%, potrivit New York Times.

Nu spunem că cezariana este rea. Ea chiar salvează vieţi. Dar câte operaţii de cezariană poate suporta cu adevărat corpul unei femei? Ştiinţa nu are un răspuns clar asupra numărului de operaţii de cezariană pe care poate să le facă o femeie. Cu toate acestea, se pare că, cu cât o femeie are mai multe cezariene cu atât riscul este mai mare.

„În mod normal, una sau două operaţii de cezariană nu prezintă niciun risc semnificativ pentru mamă sau pentru copil”, a spus dr. Marra Francis pentru parents.com. „Dar odată ce femeile încep să aibă trei sau mai multe cezariene, apare un risc semnificativ pentru complicaţii.”
Studiile arată că după a treia operaţie de cezariană cresc riscurile, dar nu există un număr stabilit de cezariene sigure, potrivit Mayo Health Clinic.

Ce riscuri vin odată cu creşterea numărului operaţiilor de cezariană?

De fiecare dată când treceţi printr-o cezariană, acestea sunt riscurile pe care trebuie să le aveți în vedere:

1. Cicatrizarea uterului şi a ţesuturilor organelor. De fiecare dată când treceţi printr-o intervenţie chirurgicală abdominală, veţi rămâne cu o cicatrice. Iar acumularea mai multor cicatrici va face mai dificilă viitoarele operaţii cezariene.

2. Probleme cu placenta
Uneori, când corpul femeii a trecut prin mai multe operaţii de cezariană, placenta poate începe să acţioneze ciudat. De exemplu, se poate implanta prea mult în peretele uterin sau chiar poate acoperi deschiderile colului uterin.

3. Leziuni la nivelul vezicii urinare sau intestinului
Acestea nu sunt obişnuite, dar apar tot mai multe, odată cu cezarienele repetate.

4. Sângerare intensă
Când corpul femeii a trecut prin mai multe operaţii de cezariană, riscul de sângerare este atât de mare, încât trebuie să treacă printr-o histerectomie. Sângerarea abundentă este oricând o posibilitate, atunci când treceţi printr-o cezariană, dar, la fel ca şi în cazul altor riscuri, aceasta creşte pe măsură ce creşte numărul de naşteri prin această metodă.

Înainte de naştere, documentaţi-vă!
Când alegeţi spitalul unde veţi naşte, informaţi-vă cu privire la politica acestuia în legătură cu naşterea prin cezariană.

Potrivit Tinei Rosenburg, jurnalistă la New York Times, spitalul are cea mai mare influenţă atunci când se decide dacă o sarcină sănătoasă, la termen, se va încheia cu o naştere prin cezariană sau nu.
„Unele spitale consideră, în mod automat, că bebeluşii foarte mari trebuie să se nască prin cezariană. Alte spitale nu consideră acet lucru”. Acelaşi indicator pe ecranul care monitorizează mişcările fetale, poate conduce într-un spital la o cezariană, iar în alt spital la „să aşteptăm să vedem ce se întâmplă”. Decizia medicului ginecolog contează, bineînţeles, dar un spital poate stabili reguli care limitează aceste decizii.
Totuşi, nu uitaţi că cezariana salvează vieţi şi este mult mai sigură acum, decât reputaţia proastă, pe care o avea în trecut. Trebuie doar să ştiţi că odată ce aţi trecut printr-o operaţie de cezariană, este mult mai riscant să aveţi o naştere vaginală. Deşi nu există un număr stabilit de cezariene, pe care organismul femeii le poate gestiona, riscurile cresc dramatic după trei.

Citeste mai multe articole interesante pe Totuldespremame.ro

Ultimile din

Mergi la SUS