Deși nu este necesar să tăiem mielul de Paște, tradiția, obiceiurile sunt păstrate de majoritatea oamenilor.
Ce semnifică mielul sacrificat de Paște?
Mielul Pascal îl simbolizează pe fiul lui Dumnezeu întrupat, care s-a jertfit pentru izbăvirea oamenilor din robia păcatului și cea a morții.
Pentru creștini, Paștele este o trecere de la moarte la viață.
Reguli pe care le respectăm la cumpărarea mielului:
-Mielul se cumpără din locuri special amenajate și autorizate sanitar-veterinar;
-Carnea verificată este sigur marcată cu o ștampilă care atesta că mielul era sănătos la momentul tăierii;
-Aspectul cărnii de miel are o importanță deosebită: Carnea proaspătă de miel este rozalie(nu roșie) și elastică la atingere. Dacă bucata de carne este lipicioasă, înseamnă că nu este proaspătă. Organele de miel se alterează mai ușor decât carnea și e bine să le mirosim înainte să le cumpărăm. Mai trebuie să le verificăm vizual să nu aibă noduli.
-Greutatea mielului să fie între 10 și 13 kilograme, deoarece carnea mielului mic este mai greu de digerat deoarece conține mai multe purine metabolizate în acidul uric (cristalele de acid uric se depun pe articulații sau rinichi, îngreunează digestia și în timp, duc la apariția unor boli grave, așa cum este guta).
Deci, mielul nu trebuie să aibă sub 9 kilograme.
ATENȚIE! Este recomandat să lăsăm carnea de miel la marinat pentru câteva ore și să o gătim în cuptor sau pe grătar, NU PRĂJITĂ ÎN ULEI.