Mainile sunt dintre cele mai expuse parti ale corpului, reprezinta cartea de vizita a unei femei, astfel ca trebuie sa avem grija de ele deoarece un aspect neingrijit poate dauna imaginii noastre in societate. Ce e de facut atunci cand, in ciuda ingrijirii, unghiile se rup si se exfoliaza?
DE CE SE EXFOLIAZA UNGHIILE?
Straturile de keratina sunt asezate unul peste celalalt precum foile de tabla si, chiar daca o proprietate funtionala a acestei proteine este rezistenta, se intampla totusi ca sub influenta diversilor factori straturile sa se desprinda unele de celelalte. In acest caz vorbim despre unghii care se exfoliaza. Cazul leziunilor mecanice este unul evident, de exemplu, ca urmare a unei lovituri. In ceea ce priveste leziunile chimice, acestea sunt rezultatul unui contact prea intens cu detergentii, substantele active sau, pur si simplu, cu apa. De aceea este neaparat nevoie sa purtam manusi de protectie in timpul tuturor activitatilor care ne pot afecta unghiile. In caz contrar, structura keratinei se slabeste. Se intampla, totusi, ca fragilitatea unghiilor sa aiba cauze interne, o alimentatie neorespunzatoare, lipsa de vitamine si minerale. Vitaminele raspunzatoare de sanatatea unghiilor sunt vitamina A, C si cele din grupa B, printre care si biotina. Predispozitia la rupere si fragilitate a unghiilor mai este provocata si de lipsa diverselor minerale, magneziu, zinc si siliciu.
Chiar si schimbarile cele mai mici aparute pe unghii pot fi semnalul unor procese ingrijoratoare care au loc in organismul nostru, inclusiv funtionarea defectuoasa a unor organe. Ruperea, ingrosarea, patarea si exfolierea pot fi, de exemplu, simptome ale unei infectii fungice a unghiei. Ciuperca unghiei este raspunzatoare de 50% din toate cazurile de imbolnavire a unghiilor. Exfolierea lamei unghiei poate fi un simptom al psoriazusului, afectiuni Impetigo sau a unei iritatii a pielii, cauzate de contactul excesiv cu detergentii sau apa dura.
Aparitia unor santuri alungite pe placa unghiei la persoanele tinere, poate semnala o lipsa a vitaminelor din grupa B. Totusi, in stadiu mai avansat, santurile alungite pot fi si un simptom al unei infectii existente in organism. Se mai intampla ca pe unghii sa apara pete mici, albe, care pot fi un semnal ca organismului ii lipseste zinc, calciu sau fier.
INGRIJIREA UNGHIILOR
Poate ca nu realizam, dar corpul nostru reflecta la exterior tot ceea ce mancam. Daca dorim sa pastram unghiile in forma buna, este recomandat sa avem o dieta bogata in protine, calciu, fier, zinc, cupru, vitamina B5 si siliciu, acestea sunt microelemente foarte importante care sustin cresterea unei unghii sanatoase.
Asa cum bem apa atunci cand ne este sete sau mancam cand ne este foame, la fel trebuie sa oferim hrana unghiilor si cutiulelor folosind creme de maini bogate in uleiuri, vitamine (in special A si E). Aceasta actiune ar trebui sa intre in rutina zilnica, dupa fiecare spalare pe maini sau ori de cate ori simtim ca este nevoie. Pentru regenerarea rapida a unghiilor si cuticulelor, se pot folosi zilnic si produse delicate, cum ar fi cremele, uleiurile speciale. Indicat este sa le utilizam inainte de culcare pentru o actiune mai eficienta, deoarece in timpul noptii unghiile si cuticulele nu sunt implicate in activitatile de peste zi, si au timp suficient sa absoarba ingredientele valoroase.
Daca unghiile sunt foarte fragile, ar fi bine sa fim atenti la aportul de apa, uneori chiar si o deshidratare mica poate provoca o fragilitate a unghiilor si uscarea cuticulelor.