Programul „Rabla Plus” și, mai ales, suma de circa 10.000 de euro oferită ca subvenție pentru achiziționarea unui automobil electric a făcut tot mai mulți români să ia în calcul achiziționarea unui așanumit vehicul Z.E. (cu emisii poluante zero).
Potrivit ministerului mediului, subvenţia acordată în cadrul programului „Rabla Plus” pentru maşinile 100% electrice este, în acest an, de 10.000 de euro. Sau, mai exact, 45.000 de lei. Cum bugetul alocat este de 45 milioane de lei, un calcul simplu arată că pot fi achiziţionate prin acest program maximum 1.000 de autovehicule electrice. Din acest an persoanele care vor să acceseze finanţarea prin „Rabla Plus” nu trebuie neapărat să caseze şi o maşină. Ei pot merge direct la dealer şi să solicite subvenţia de 10.000 de euro. În schimb, cetăţenii care au acasă o maşină mai veche de opt ani şi vor să o caseze pot adăuga la cei 45.000 de lei, încă 6.500 de lei obţinuţi ca primă. Astfel o maşină electrică poate fi cu 11.450 de euro mai ieftină pentru cumpărător. În ciuda acestei bonificaţii importante – mai mare chiar decât în state precum Germania sau Franţa – vor exista suficienţi doritori? Sau există destule modele pe piaţă care să atragă clienţii?
Preţurile maşinilor electrice în România
O simplă verificare a ofertei de maşini strict electrice de pe piaţa autohtonă arată că românii care îşi doresc un astfel de vehicul au la dispoziţie doar opt modele. Cel mai ieftin vehicul electric disponibil în acest an este Volkswagen e-Up!. Acesta are un preţ de 25.838 de euro, fapt ce îl poate duce, odată cu bonificaţiile oferite de stat la doar 15.838 de euro (Rabla Plus) sau chiar 14.400 de euro dacă este casat şi un autoturism mai vechi de opt ani. În baza acestei sume, eventualul cumpărător primeşte un vehicul cu dimensiuni reduse, destinat în special zonelor urbane, cu o putere a propulsorului electric de 60 kW (82 CP) şi o autonomie cuprinsă între 120 km şi 160 km.
Un alt model cu dimensiuni reduse şi cu un preţ relativ redus pentru o maşină electrică este Mitsubishi i-MiEV. Acesta costă 31.200 de euro preţ care scade, în combinaţie cu Rabla Plus, la 21.200 de euro şi chiar 19.750 dacă duceţi la casat un vehicul vechi accesând astfel şi bonificaţia de la „Rabla Clasic”. Maşina are o putere maximă de 49 kW şi o autonomie de maximum 160 km.
Unul dintre cele mai căutate modele electrice pe piaţa autohtonă este BMW i3. Vehiculul este comercializat de reprezentanţa grupului bavarez în România în două variante, una cu o autonomie de 190 km şi alta, de 94Ah, cu o autonomie de 312 km. Ambele modele au acelaşi motor, însă pachetul de baterii diferă. În primul caz, preţul total în România este de 36.295 euro, iar în cel de-al doilea de 37.485 euro. În cazul accesării programului „Rabla Plus” acestea pot scădea la 26.295 euro, respectiv, 27.485 euro, iar casarea unei maşini mai vechi de opt ani mai scade din suma achitată câte 1.450 de euro.
Ultimul, dar nu cel din urmă model electric disponibil în România este Volkswagen e-Golf. Acesta are un preţ de circa 38.000 de euro care poate fi redus la 26.550 euro dacă sunt utilizate subvenţiile guvernamentale.
Este interesant de menţionat că, din scurta listă cu vehicule electrice disponibile în România, doar Renault Zoe, Mitsubishi i-MiEV şi BMW i3 sunt vehicule dezvoltate de la zero pentru propulsia electrică, restul fiind derivate ale unor modele de serie existente deja pe piaţă cu motoare termice. De asemenea, merită luat în caclul faptul că, deşi există pe şoselele noastre atât vehicule Tesla – Model S sau Model X – cât şi Nissan Leaf, acestea nu au reprezentanţe în România şi, prin urmare, nu pot beneficia de subvenţii.
Sursa capital.ro