Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CE INFLUENȚĂ ARE JOCUL ASPURA DEZVOLTĂRII COPILULUI

in Educational de

Jocul este esențial pentru creșterea copilului. Îl ajută să-și dezvolte capacitatea de a gândi, abilitățile de mișcare, sociale și emioționale. În anumite condiții, poate avea un rol terapeutic. Așadar, părinți, lăsați-vă micuții să se joace, ba mai mult, jucați-vă cu ei!

Mulți adulți consideră jocul o pierdere de timp, dar este, de fapt, un exercițiu vital pentru cei mici. În ciuda beneficiilor pe care le prezintă, în multe familii pare că nu este suficient timp pentru această activitate. Stilul de viață modern, încărcat de multe activități și responsabilități, problemele de familie, concentrarea exagerată pe realizările școlare reduc (uneori aproape de zero) timpul petrecut de copii. Nu ar trebui să fie așa. Pe lângă rolul important în dezvoltare, jocul oferă și o oportunitate ideală pentru părinți de a stabili o relație cu micuții lor.

TERAPIE ȘI EDUCATIE

Bebelușul se joacă încă din primele zile de la naștere. Este ceva natural și atracția pentru ludic îl va însoți tot restul vieții. Importanța joccului constă în faptul că micuțul învață așa, interacționează cu alți copii și se dezvoltă armonios. În plus, psihoterapia poate fi practicată prin joc. O ședință de terapie este mai mult o sesiune de joacă pentru copil, dar ofera multe informații specialistului care poate interveni asupra unor comportamente nedorite cu ajutorul ludicului. Terapia prin joc îi oferă micuțului oportunitatea de a-și exprima sentimentele, teama, furia sau tristețea fără a fi judecat. Se simte bine într-o lume în care deține controlul. Este indicată micuților hiperactivi, cu deficit de atentie, agresivi, cu lipsa de încredere în sine, crize de tantrum etc.

CE FELDE JOCURI ÎL AJUTĂ

Este util ca jocurile să fie adecvate vârstei copilului. Dacă în primul an de viață, bebelușul își dorește obiecte care să scoată sunete, să fie viu colorate, dar nu poate face un puzzle sau castel din cuburi. Mai târziu, când gândirea devine abstractă, poate să construiască lucruri simple, apoi din ce în ce mai complicate. Acestea îl pot ajuta să-și dezvolte inteligența, imaginația și creativitatea. Dacă însă nu sunt adecvate vârstei lui, micuțul își pierde interesul, trebuie să fie o activitate plăcută, altfel copilul nu participă.

CÂND NU VREA SĂ FACĂ ALTCEVA

Există părinți îngrijorați că micuții lor sunt deja la școală și preferă să se joace. Alții nu-și lasă deloc copiii să facă asta. După școală, îi înscriu la activități extrașcolare. Este normal să fie atrași de jocuri mai mult decât de procesul de educație clasică. Totuși, procesul de învățare poate fi combinat cu jocurile care îi solicită și îi formează anumite abilități (matematice, logice, de memorare, de asamblare sau de orientare în spațiu). Mai mult, interacțiunea cu alți copii este o adevărată lecție de viață. Cei mici învață așa despre inteligența emoțională, relația cu alți oameni, victorie, succes, înfrângere, probleme și rezolvarea lor.

DEZVOLTATEA ABILITĂȚILOR

În loc să critice predispoziția unui copil pentru joc în dauna educației clasice, un părinte ar putea să observe ce fel de jocuri și jucării utilizează, cum se joacă, ce îi place la jocuri și de ce, dacă este dispus să participe și la alte jocuri care implică un nivel de cunoștințe și abilități mai avansate etc. educația clasică e mai sistematizată. De aceea, este mai ușor de aplicat pentru părinți și profesori, însă mai dificilă și nemotivantă pentru școlari. Prin activități mai plăcute lui, micutul își poate dezvolta abilitățile pentru lumea reală. Își poate însuși mai multă informație “vie”, ușor de accesat, pentru că este asociată cu contextul în care a fost preluată.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS