Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CE BOLI ALE COLOANEI SE AGRAVEAZA LA FRIG

in Sanatate de

“Acopera-ti șalele, ca o sa te doara spatele de la frig!” Cu totii, am auzit vorbele acestea. Insa nu e total adevarata afirmatia. Nu frigul ne imbolnaveste, ci sunt boli ale coloanei care se agraveaza din cauza lui.

Problemele coloanei vertebrale apar, mai devreme sau mai tarziu, in viata fiecaruia dintre noi. Nediagnosticate la timp si netratate corespunzator pot cauza multe neplaceri si pot duce chiar la invaliditate. De aceea, este nevoie de precautie, mai ales cand temperaturile sunt scazute.

DE CE SUFERA SPATELE LA FRIG?

Cand vine vorba despre problemele coloanei, nu trebuie lasat nimic la voia intamplarii. Spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia si altele ca ele provoaca dureri de spate ce pot fi aggravate de frig. Spatele trebuie protejat foarte bine de aerul rece, prin haine corespunzatoare sau prin purtarea de dispositive medicale.

CU CINE AVEM DE-A FACE

1 Hernia de disc. Este printre cele mai frecvente si mai dureroase. E insotita de dureri mari si de imposibilitate functionala. Exista si cazuri cand poate fi asimptomatica, in timp ce boala avanseaza.

2 Cifoza. Este o deviatie a coloanei. Se manifesta prin curbarea excesiva in regiunea toracica, avand forma serpuita. Simptomatologia consta in durere usoara sau severa, rigiditate si tensiune musculara a zonei dorsale, dificultati ale respiratiei.

3 Scolioza. Este o deviere laterala, in forma de “S”. Se caracterizeaza prin faptul ca deviatia laterala a coloanei este complet reductibila clinic si radiologic in pozitia culcat.

4 Lumbago. Este acea afectiune extreme de dureroasa, data si de o alterare a articulatiilor (artroza). Durerea este violenta si este insotita de o contractie foarte puternica a muschilor vertebrali, precum si de senzatie de intepenire.

5 Lombosciatica. Reprezinta durerea lombara care incepe brutal. Limiteaza sever mobilitatea. Afectiunea debuteaza brusc, in timpul efortului sau la cateva ore dupa efort si iradiaza in membrul inferior pe traiectul nervului sciatic. Este agravata de efortul fizic, de miscare, de tuse, stranut si chiar de defecatie. In timp, pot aparea slabiciuni cu hipotrofie musculara.

6 Discopatia. E termenul general ce defineste afectiunile discurilor intervertebrale. Ar trebui folosit doar cu sensul de discopatie degenerativa (deteriorare structurala a discului intervertebral). Simptomele includ dureri insotite sau nu de senzatie de preziune.

CU SPONDILOZA NU-I DE JOACA

Chiar daca nu e un diagnostic in sine, ci un termen folosit pentru a descrie orice fel de degenerare a coloanei, spondiloza inseamna durere si modificari degenerative. Afecteaza 1 din 3 romani cu dureri de spate. Clinic, se manifesta prin dureri localizate sau radiculare. Apar la nivelul gatului, tamplelor, se constata ameteli si chiar problem de vedere, amortelile membrelor, limitarea mobilitatii, dificultati la mers sau reflexe anormale. Insa nu doar frigul agraveaza problemele. Si ridicarea greutatilor, activitatile fizice si sportive, slabitul excesiv ori greutatea corporala prea mare, constipatia, raceala si gripa au si ele rolul lor.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS