Shoaib Ahmed și Abdul Rasheed de 9 și respectiv 13 ani suferă de o boală extrem de rară care le afectează capacitățile motorii odată cu apusul soarelui. În timpul zilei cei doi copii duc o viață normală, se joacă în curtea casei sărăcăcioase de la marginea unui sat din Pakistan, aleargă, dansează și se bucură de copilărie alături de alți doi frați. Noaptea inexplicabil, copiii paralizează, nu se pot mișca, nu vorbesc și nici nu pot mânca.
Părinții au observat fenomenul straniu încă de când băieții erau mici, moment în care Mohamed Hashim, tatăl copiilor, i-a dus la un spital din Pakistan. În fața unui caz unic, medicii au stabilit că este necesar un studiu amănunțit și costisitor într-un centru de specialitate. Lipsa banilor a convins familia să se obișnuiască cu situația copiilor, care pur și simplu se alimentează de la soare, după cum chiar tatăl afirmă.
”Copiii soarelui au ajuns să fie cunoscuți de medicii din cadrul Institutului de Științe Medicale din Pakistan, unde doctorii au făcut toate demersurile necesare în fața Guvernului pentru a ajuta micuții. În fața straniului, medicii au refuzat să creadă că soarele este cel care încarcă copiii cu viață și pentru a elimina orice suspiciune, profesorul Javed Akram i-a închis pe băieți într-o cameră întunecată pe parcursul zilei și a observat că aceștia se comportau normal. Astfel, o echipă de 28 de specialiști au început investigațiile unei noi boli, Guvernul pakistanez acoperind costurile a peste 300 de teste medicale atât în țară cât și în străinătate.
După mai multe încercări de tratamente, copiii au răspuns pozitiv la administrarea de neurotransmițători, iar studiile au stabilit că micuții suferă de o boală rară numită Miastenia Gravis. Boala este o tulburare autoimună cronică caracterizată printr-o slăbiciune musculară gravă. determinată de un defect în transmiterea impulsului nervos la mușchiul efector. Miastenia Gravis apare atunci când comunicarea normală dintre nerv şi muschi este întreruptă la nivelul joncțiunii neuromusculare, locul unde celulele nervoase se conectează cu fibrele musculare controlate. Boala este întâlnită mai ales în cazul persoanelor în vârstă, cazul copiilor din Pakistan fiind unicul caz de Miastenia Gravis apărut la o vârstă atât de fragedă. Shoaib Ahmed și Abdul Rasheed sunt încă internați în spital, iar medicii au speranțe că în curând copiii vor putea duce o viață absolut normală.