CASTRAVETI IN OTET (BULGARESTI) DULCI ACRISORI

in Retete

Castraveti in otet (bulgaresti) dulci acrisori. Reteta de castraveti la borcan cu otet, fara conservanti, murati cu ceapa si boabe de mustar. Castravetii raman crocanti si au un gust dulceag foarte placut, pe langa aciditatea provenita de la otet.

Am facut acesti castraveti in otet bulgaresti ca o alternativa la reteta consacrata in familia noastra: castravetii in saramura, cu usturoi si cimbru. Reteta mamei nu da gres niciodata! O gasiti aici.

Reteta de fata, a castravetilor in otet, difera un pic fata de cea mai sus pomenita. In borcane se pun si felii de ceapa, boabe de mustar si, cateodata, ramurele de fenicul (in locul mararului). Toate acestea dau o cu totul alta aroma acestor muraturi. E cea a conservelor din magazine, care difera complet de cea cu care sunt eu obisnuita din casa. Dar imi plac si castravetii bulgaresti asa ca am decis sa-i prepara acasa, fara conservanti, bineinteles. La noi in casa nu se pune salicilat sau aspirina la conserve. Nici gelfix la gemuri si dulceturi. Este o arta sa stii sa faci conserve naturale si avem noroc ca strabunica Buia ne-a invatat, din generatie in generatie, aceste retete minunate.

Din ingredientele de mai jos rezulta 1 borcan de 640 ml de castraveti in otet. Puteti multiplica cantitatile in functie de necesitati.

Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!

Timp de preparare
15 minute
Timp de gatire
Timp Total
15 minute

Portii: 1 borcan de castraveti in otet
Ingrediente – savoriurbane.com
360 g castraveti
1 lingurita rasa boabe mustar
1 ceapa mica feliata
4-5 boabe de piper
bete de marar
1-2 fasii de hrean
1 ardei iute mic
Optional: 1 -2 catei de usturoi (eu nu am pus)
Optional: rondele sau fasii de morcov (eu nu am pus)
Saramura cu otet- 300 ml in total:
200 ml apa
5 g sare pentru muraturi (neiodata)
6 g zahar
90 ml otet simplu de 9 grade

CUM SE FACE RETETA DE CASTRAVETI IN OTET BULGARESTI DULCI ACRISORI?
de ce avem nevoie pentru aceasta reteta?
Iata o parte din ingredientele necesare: castravetii (ar fi bine sa fie castraveciori cat mai mici tip cornichon), ceapa, hreanul si betele de marar. Hreanul pastreaza muraturile crocante.

ingrediente castraveti la otet bulgaresti

Am spalat castravetii. Am decojit ceapa si am taiat-o rondele.

Am decojit si hreanul si l-am despicat in fasii lungi si inguste. Am spalat si ardeii iuti. Borcanele au fost spalate su sterilizate (si capacele!) asa cum am descris pe larg aici.

CUM SE ASEAZA IN BORCANE CASTRAVETII PENTRU MURATURI?
La fundul borcanului am pus 2-3 felii de ceapa, o crenguta de marar si am presarat cateva bobite de mustar.

Am indesat castravetii (asezati in picioare) astfel incat sa stea cat mai strans in borcan. Printre ei am pus si fasiile de hrean si ardeiul iute. Puteti pune si usturoi si morcov. Deasupra am incheiat tot cu felii de ceapa, bobite de mustar si am pus acum si piper boabe.

Ca sa fixez mai bine continutul, am indesat in gura borcanului si ramurele de marar uscat. Ele vor si parfuma foarte placut acesti castraveti in otet.


Loading...