Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CASA NESFINȚITĂ E CA OMUL NEBOTEZAT…

in Diverse de

Un obicei vechi pare sa se fi pierdut. Din diferite motive, oamenii acorda atentie unor ritualuri straine, ignorandu-le pe cele impamantenite. Afla cat de importanta este sfestania pentru un camin fericit!

O vorba veche spune ca “Omul sfinteste locul”. Dar tot el este cel care si intineaza, urateste, murdareste, prin sufletul incarcat negativ. Asa cum orice credincios se purifica spiritual, periodic, prin post si spovedanie, asa si casa lui trebuie curatata de rele prin sfestanie. Apa sfintita si rugaciunile speciale alunga din casa raul adus de pacatele celor ce locuiesc in ea, de oamenii rauvoitori sau invidiosi care-i trec pragul, de duhurile rele. Prin savarsirea periodica a sfestaniei se resfintesc casa si toate lucrurile din ea.

CE ESTE SFESTANIA?

Slujba Agheasmei mici sa Sfintirea cea mica a apei e cunoscuta drept sfestanie. Se savarseste de catre preot. Slujba cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a tuturor camerelor, precum si rugaciuni pentru ocrotirea si binele casei, pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc in ea. Locatarii trebuie sa tina post sau macar sa se spovedeasca. Nu este bine sa se certe, sa tina dusmanie sau sa pacatuiasca in vreun fel. Daca nu exista posibilitatea de a fi zugravita, casa trebuie neaparat curatata in detaliu, debarasata de vechituri nefolositoare. Caci sfestania nu va avea efectul scondat daca locuinta este plina de murdarie. Pe vremuri, credinciosii chemau preotul pentru sfestanie in prima zi a fiecarei luni. Acum, ar fi indicat ca macar o data pe an sa se intample acest lucru, de preferat in Postul Mare. Apoi, timp de 7 zile duoa sfintirea casei, se stropeste peste tot cu agheasma ramasa. Este bine sa se si bea cate putin in fiecare dimineata, pe nemancate,, dup ace se ia anafura.

CITESTE SI: Motivul pentru care agheasma nu se strică niciodată! Adevărul despre această apă sfințită care se păstrează proaspătă multă vreme 

CUM NE PREGATIM

In timp, oamenii au inventat tot felul de ritualuri care nu au nicio legatura cu sfestania in sensul ei bisericesc. Ca sa nu te incurci in detalii inutile, iata ce trebuie sa faci. In primul rand, vei pregati o masuta, pe care asterni o fata de masa noua. Asezi masuta catre est sip e ea vei pune un castron cu apa, un manunchi de busuioc, un sfesnic cu 3 lumanari din ceara curata, tamaie, un pomelnic cu numele celor care locuiesc in casa si ale celor dragi, care viziteaza des familia. Daca sfestania se face pentru prima data, se pune pe masa si un recipient mic cu ulei si un betisor cu vata la capat. O icoana trebuie sa fie si ea acolo. Cat timp preotul spune rugaciunea, toate usile trebuie sa fie larg deshise. Sfestania se poate face oricand este necesar, indiferent de momentul zilei.

Ultimile din

Mergi la SUS