Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cartea Uriașă (Biblia Diavolului), cel mai mare manunscris din lume. Cântărește 75 kilograme și este presupusa creație a unui călugăr care a făcut un pact cu diavolul

in Curiozitati de

Cel mai mare manuscris din lume a fost probabil realizat în secolul XIII și se numește Codex Gigas (Cartea Uriașă) sau Biblia Diavolului. Manuscrisul lung de un metru cântărește 75 kilograme și este presupusa creație a unui călugăr care a făcut un pact cu diavolul.

Codex Gigas este considerat unul dintre cele mai mari manuscrise găsite vreodată. Experții cred că această biblie străveche a fost scrisă pe 160 de piei de animale. Este nevoie de două persoane pentru a ridica manuscrisul care are lungimea de un metru și cântărește 75 kilograme. Cercetătorii afirmă că Biblia Diavolului avea inițial aproximativ 320 de file, însă unele au fost înlăturate de-a lungul timpului.

Rămâne un mister de ce au fost rupte filele, dar unii cercetători opinează că paginile lipsă conțineau regulile monastice secrete ale benedictinilor. Legenda spune că acest manuscris misterios a fost creat după ce un călugăr a făcut un pact cu diavolul, al cărui chip l-a imortalizat cu cerneală pe una dintre pagini, iar de aici i-a rămas volumului numele de Biblia Diavolului. Cartea a fost datată în jurul anului 1.300 d.Hr., dar anul exact al redactării sale rămâne un mister.

Unii cercetători sugerează că Codex Gigas a fost creat la mănăstirea benedictină din Podlažice, în Boemia (Cehia zilelor noastre). Studiile efectuate de-a lungul anilor par să cadă de acord asupra faptului că acest manuscris a fost realizat de un singur scrib, dată fiind uniformitatea textului de pe întreg parcursul lucrării. Biblia Diavolului a fost scrisă în latină, dar conține și pasaje în greacă, ebraică și slavonă.

Într-un una dintre legendele din spatele Bibliei Diavolului se spune că scribul care a realizat manuscrisul a încălcat jurămintele monastice secrete și a fost ulterior condamnat să fie zidit de viu într-un turn de mănăstire. Pentru a evita cruda pedeapsă, a promis să creeze un manuscris care va aduce slavă eternă mănăstirii și va conține toate cunoștințele dobândite de umanitate până atunci. Numai că, pe măsură ce se apropia termenul la care a promis că va finaliza manuscrisul, călugărul și-a dat seama că lucrarea nu va fi gata la timp. Atunci, i-a înălțat o rugăciune lui Lucifer, în care i-a cerut să îl ajute să termine Biblia și i-a promis, în schimb, sufletul. Diavolul a fost de acord și călugărul a terminat astfel manuscrisul la timp. În semn de recunoștință, monahul a inclus imaginea demonului în manuscris. Firește, acestea sunt file de poveste, dar…

…este interesant că mai multe teste efectuate în încercarea de a recrea Codex Gigas arată că numai pentru a reproduce textul caligrafiat ar fi nevoie de nu mai puțin de cinci ani de scris de mână fără oprire, fără a mai include aici și ilustrațiile din opera originală. Codex Gigas este expus în Biblioteca Națională din Stockholm, Suedia.

Sursa: incredibila.ro

Ultimile din

Mergi la SUS