Press "Enter" to skip to content

CAND PARTENERUL E PREA GELOS…

Gelozia, in doze mici, poate fi benefica unei relatii. Dar atunci cand ajunge sa fie o adevarata boala, o pune in pericol. Tu ai un partener excesiv de gelos? Iata ce sa faci!

Sunt multe cazuri in care un barbat ii cere sotiei sa tina tot timpul telefonul deschis pentru a-i asculta convorbirile atunci cand este departe de casa. Nici asta nu il linisteste si i se pare ca aude dovezi ca femeia l-ar insela cu un coleg de serviciu. In acest caz, gelozia lui este o adevarata boala care trebuie tratata urgent.

TEAMA DE A-SI PIERDE IUBITA

Gelozia isi are originile in anxietate si frica. Este o emotie complexa care implica teama de a pierde partenerul si invidia pentru calitatile unui virtual rival. Uneori, include si elemente de furie, care vin din trauma trecute. Desi putina gelozie poate fi benefica sau incitanta, cea patologica este calea sigura pentru a duce la ruperea relatiei. Daca ai un partener care se poarta asa, ar fi bine sa-ti clarifici ceea ce iti doresti de la relatie. In plus, nu ar trebui sa-ti pui siguranta in pericol. Daca el este violent, ar fi bine sa stai la distanta fata de el, macar in timpul crizelor.

CUM IL AJUTI

Il poti ajuta sa se schimbe cu multa dragoste si intelegere. Tine cont ca radacinile geloziei sunt in copilarie. Prin empatie, caldura si incurajarr poti imbunatati purtarea lui si poti diminua crizele. Daca el simte din partea ta acceptare si incredere, se va deschide si va povesti mai multe despre trecutul lui. Este posibil sa afli ca a fost abandonat sau parasite in copilarie. Are o stima de sine scazuta. Se simte in nesiguranta etc. Poate iti va cere chiar el ajutorul sa scape de aceasta stare patologica. Cititi impreuna carti si materiale de specialitate, urmariti filme, pentru a gasi singuri modalitati de control al geloziei. De asemenea, ai putea conditiona ramanerea in relatie de urmarea unui program de terapie de cuplu, care il va ajuta sa se inteleaga pe sine insusi si sa se controleze mai bine in timpul crizelor.

CITESTE SI: CUM IESI DINTR-O RELATIE ABUZIVA

Persoanele pentru care sunt importante independenta, libertatea, dorinta de a socializa cu alte persoane vor suporta mai greu un partener gelos si vor fi afectate foarte mult de comportamentul lui. Femeile mai introvertite, care au o relatie de dependent de barbat si cele care tolereaza mai usor felul lui posesiv de a fi au mai multe sanse sa ramana langa un astfel de barbat. O alta intrebare este cat de mult il iubesti pe cel care are asemenea manifestari. De acest fapt depinde cat de mult efort esti dispusa sa investesti in relatie si cat de mult poti accepta compromisul.

PROBLEMA CU RADACINILE IN COPILARIE

Daca toate eforturile nu dau rezultate si intensitatea episoadelor de gelozie si a conflictelor creste, e clar ca lucrurile nu evolueaza spre bine. Gelozia este o emotie complexa si puternica, avand radacini adanci in copilarie. De aceea, nu exista solutii simple. Mai mult, daca ele nu dau rezultate si tut e simti hartuita, neputincioasa si obosita sa mai lupti, poate este timpul pentru o reevaluare a situatiei. Poate este momentul sa renunti la el, inainte ca partenerul sa dezvolte un viitor proiectat doar de el si sa se impotriveasca violent unei despartiri.    

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO