Ma intrebam, zilelele trecute, ce a mai ramas romanesc in Romania. Nu prea multe, din pacate, pentru ca cei care au avut putere de decizie toti acesti ani de dupa ’89, au vandut, privatizat, concesionat tot ce s-a putut
Cine să apere făbricile românești de politicienii corupți care sunt mândri români în fiecare campanie electorală dar au vândut/distrus industria românescă?
Pe Facebook, Mihaela Popescu a scris: „Ma intrebam, zilelele trecute, ce a mai ramas romanesc in Romania. Nu prea multe, din pacate, pentru ca cei care au avut putere de decizie toti acesti ani de dupa ’89, au vandut, privatizat, concesionat tot ce s-a putut, fara sa aiba in vedere macar o secunda interesul tarii noastre. Nu stiu daca mai exista alt stat care sa faca afaceri atat de pagubitoare pentru propria tara.
Iau la intamplare cateva exemple: Covorul de Cisnadie: era cunoscut in toata lumea, productia mergea la export in proportie de 70-80%, iar in tara erau liste de asteptare, exact ca si la masinile Dacia.
Dupa ’89 fabrica a inceput sa mearga prost, tocmai din cauza amestecului politicului in afaceri: “ Ca o consecinta a ingerintelor politice, fabrica a luat credite de peste 15 milioane de dolari, in acord cu interesele FSN/ FDSN/PDSR (actualul PSD)”, pentru anumite firme de apartament in ’98 o cumpara o firma americana, merge bine o perioada, apoi, din cauza intelepciunii bulversante a statului, fabrica intra in insolventa.
Statul a sabotat, practic, produsul facut la Cisnadie, prin politicile sale fiscale : “ Romania este singurul producator de covoare din UE. Este singura tara care le are pe toate: si ciobani, si lana scurta, ideala pentru covoare, si traditie multiseculara, si infrastructura de colectare, si forta de munca ieftina si superior calificata, si piata la export, si parteneri din varful piramidei mondiale a bransei.”
Doar ca are si politicieni, care incurajeaza importurile si nu producatorii locali si a pus turcului taxe vamale ZERO. Prin urmare, Romania importa “ zece milioane de metri patrati de covoare din Turcia, fara taxe vamale. O aberatie, o crima la adresa industriei textile autohtone. “
Berea: ce mandri eram de marcile noastre: Bucegi, Azuga, Cazino. Intre timp, unele au disparut, au aparut altele, insa …:” piața de bere din România este dominată de patru companii multinaționale: Heineken România este controlată de Heineken International din Olanda; Ursus Breweries este o companie subsidiară a SABMiller din Marea Britanie; Bergenbier este parte a grupului Molson Coors, cu rădăcini în Statele Unite; iar United Romanian Breweries Bereprod(Tuborg Romania), deține o licență de fabricație de la grupul Carlsberg din Danemarca.”
Mobila: fabricile romanesti de mobila abia mai supravietuiesc, pentru ca materia prima este din ce in ce mai greu de gasit, in conditiile in care exista uriasi precum Schweighofer, care inghit aproape tot, iar producatorilor autohtoni abia le mai raman cateva firimituri. Bine ca a venit Ikea, ca sa ne vanda pal si plastic, pentru ca padurile noastre iau calea exportului. Tin minte ca imi povestea acum ceva vreme un director de fabrica romaneasca de mobila, printre putinele ramase , cum el procura din ce in ce mai greu materia prima necesara- si de calitate din ce in ce mai proasta- in timp ce Schweighofer transforma bustenii de cea mai buna calitate in rumegus, pentru a face placi aglomerate. Tot multumita politicienilor.
Masini/utilaje: imi aduc aminte de ARO, Oltcit si de IMS. Faceam si autobuze. Chiar si tractoare ( la IAR Brasov se faceau initial avioane, dar, dupa al doilea razboi mondial, s-a trecut la fabricarea de tractoare). Faceam si vagoane. Astra a fost cumparata de americani, care au revandut-o, dupa o perioada, unei firme din Luxemburg. Astazi este detinuta de mai multi actionari.
Despre medicamente, nu ar fi prea multe de spus. Incet-incet, au disparut de pe piata medicamentele fabricate in tara noastra, pentru a importa medicamente din afara. Amintesc doar cazul Terapia. Medicamentele romanesti au fost inlocuite cu cele de import, unele interzise pe alte piete: amintesc doar scandalul Vioxx. Cat despre Institutul Cantacuzino, aproape ca l-au scos din competitie, tot prin bunavointa vajnicilor nostri politicieni.
De pe urma distrugerii Institutului Cantacuzino au avut de castigat marile companii producatoare de vaccin şi distributorii de medicamente. In plus, “terenul pe care se afla Institutul Cantacuzino este unul extrem de valoros pe piata imobiliara. Odata cu desfiintarea acestui institut se va dori, cel mai probabil, vanzarea acestuia”.
Sunt doar cateva exemple care mi-au venit in minte, lista completa ar putea fi impresionanta si sper ca cineva se va ocupa, la un moment dat, de asta. Un studiu de caz care s-ar putea numi “Cum se distrug produsele autohtone, in trei pasi simpli”.
Iar acest stat, acesti politicieni care au dovedit, in cei 27 de ani, crasa incompetenta, apetitul pentru inavutirea grabnica si nepasarea totala pentru interesul propriei tari si pentru poporul acesta, acesti oameni ne cer sa mergem pe mana lor si sa ne vaccinam copiii si pe noi insine, ca semn al grijii lor pentru noi si pentru viitorul natiei!”
Sursa: Romani-buni.info