Calendar ortodox 4 decembrie. O zi foarte importanta pentru credinciosii din intreaga tara. Crestinii preaslavesc o Sfanta Importanta.

in InfoPlus de

Sfânta Muceniţă Varvara şi Cuviosul Părinte Ioan Damaschin

Marţi, 4 decembrie 2018, sunt prăznuiţi Sfânta Muceniţă Varvara şi Cuviosul Părinte Ioan Damaschin, conform calendarului ortodox, alături şi de pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Ioan, episcopul Polivatului, făcătorul de minuni, pomenirea Sfintei Muceniţe Iuliana, care de sabie s-a săvârşit, pomenirea Sfinţilor Hristodul şi Hristodula, care de sabie s-au săvârşit, pomenirea Sfântului noului sfinţit Mucenic Serafim, episcopul Fanariului, care a suferit mucenicia în anul 1601.

Sfânta Muceniţă Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian, între anii 284-305, la Heliopolis (Helenopont / Helespont) şi era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor). Acesta o ţinea sub pază, într-un turn înalt, pentru a-i feri de frumuseţea de ochii curioşilor.

În luna decembrie, în ziua a patra, pomenirea pătimirii Sfintei marii Muceniţe Varvara (Barbara).

Sfânta Muceniţă Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis (Helenopont / Helespont). Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Fecioara aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi. Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit.

Potrivit calendarului ortodox, aceasta a trait in cetatea Heliopolis, pe timpul imparatului Maximian.

Din turnul sau, Sfanta Varvara le impartasea pazitoarelor tainele credintei

Din turnul in care era captiva, Sfanta Varvara le dezvaluia pazitoarelor sale adevaul despre zei si le initia in tainele credintei. Din cauza frumusetii sale trupesti, tatal, paganul Dioscor, a inchis-o intr-un turn, considerand ca nimeni nu este vrednic sa o vada pe fiica sa.

„Zeii pe care ii cinsteste tatal meu sunt facuti de maini omenesti. Pe cei de aur si de argint i-au facut zlatarul (argintarul) si pe cei de piatra i-a facut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul.

Deci, cum acei zei facuti au putut zidi aceasta luminata inaltime cereasca si o frumusete ca aceasta pamanteasca, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mainile?”, spunea aceasta.

Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi de sarbatoare

Ca majoritatea sarbatorilor importante, ziua Sfintei Varvara nu duce lipsa de traditii, obiceiuri si superstitii pe care credinciosii au grija sa le respecte cu sfintenie.

Astfel, pe 4 decembrie, parintii obisnuiesc sa insemneze copiii pe frunte si pe fata cu semnul Sfintei Cruci, avand degetul inmuiat in miere. De asemenea, se spune ca nu este bine sa muncesti, sa speli sau sa mananci fasole. In credinta populara, Sfanta Varvara este considerata protectoarea copiilor, pe care ii apara de boli, in special de pojar.

Trebuie, insa, ca aceasta zi sa fie cinstita asa cum se cuvine, motiv pentru care ortodocsii din Romania, dar si din intreaga lume nu incalca nici macar una dintre regulile nescrise.

In plus, minerii au ales-o pe Varvara drept patroana lor spirituala, astfel ca nimeni nu mai intra in mina, ci petrece si se bucura, exact asa cum ii placea Sfintei

Rugaciune catre Sfanta Mare Mc.Varvara:

“Catre tine ca la un adevarat izvor de vindecari si grabnica tamaduitoare si mult-minunata, Sfanta fecioara Mare Mucenita Varvara, eu, ticalosul scap si catre Sfantul tau chip cu nevointa cazand, ma rog: vezi neputinta sufletului meu si pe acesta cu obisnuita invatatura a milosardiei tale si cu buna silinta vindeca-l degraba.

Ia aminte la glasul rugaciunii mele, nu trece cu vederea suspinul adus din ticaloasa mea inima si asculta strigarea mea, ca una ce esti singura mea scapare, care ai inchipuit prin trei ferestre pe Preasfanta cea de o fiinta si nedespartita Treime in baia parinteasca ce ti se zidea; pe Aceea roag-o pentru mine, ticalosul si netrebnicul robul tau, ca sa ma miluiasca acum si in ziua mortii mele. Inchina-te Parintelui ceresc, ca pe mine, cel cazut sub povara pacatului, sa ma ridice spre cuvantarea slavei Sale si sa ma indrepteze, ca totdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele de Sus, iar nu la cele pamantesti. Roaga pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care in temnita ruga ta cea muceniceasca a auzit, ca si pe mine lenesul, cel ce sed in trandavie ca intr-o temnita, degrab sa ma intoarca spre rugaciune si spre alergarea la poruncile lui Dumnezeu; si sa-mi dea inima ca sa doresc a ma ruga neincetat.

Cheama si pe Sfantul Duh, Izvorul care te-a intarit pe tine, fecioara curata, la lupta muceniciei si te-a acoperit cu aripile Sale, ca si mie, rusinatului si necuratului, sa-mi zideasca inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele; si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curate si sa ma intareasca spre facerea faptelor bune.

Cred, Sfanta Mare Mucenita Varvara, ca la toate acestea poti sa-mi ajuti mie, si de vei vrea, puternica esti sa mijlocesti la Sfanta Treime, ca una ce ai proslavit pe Dumnezeu intru madularele tale cele mucenicesti si stiu, Sfanta fecioara, ca nimic nu este cu neputinta tie, de aceea nu trece cu vederea lacrimile si suspinurile mele.

Pentru aceasta cad catre cinstita racla a Sfintelor tale moaste cele facatoare de minuni, si tie, celei ce petreci in cer cu sufletul ma inchin, indraznind prin rugaciuni a grai, ca sa fie urechile tale luand aminte la glasul rugaciunii mele; trupul tau cel mult chinuit sa tamaduiasca patimile cele multe ale sufletului si ale trupului meu; capul tau cel plecat sabiei sa dea capului meu apa curatirii pacatului; parul tau cel rupt fara mila sa ma lege de dragostea lui Dumnezeu; buzele tale cele cinstite sa impiedice gura mea a grai in desert si sa o deschida ca sa vesteasca totdeauna lauda Domnului; ochii tai, cei ce vad Lumina Treimii, sa vada si a mea buna dorire, ca si eu sa-mi intorc ochii mei, ca sa nu vada desertaciuni, ci totdeauna sa caut spre fericirea cea cereasca; mana ta cea taiata sa ma scrie in Cartea vietii si sa ma invredniceasca ca totdeauna sa ridic mainile catre Cel de sus si sa nu impletesc cu dansele inselaciuni; sanii tai, cei taiati fara mila, sa-mi fie turn tare in fata vrajmasului; picioarele tale, cele ca niste faclii luminoase, degrab alergand catre Mirele ceresc, in camara cea dumnezeiasca, sa ma faca si pe mine cu picioarele mele sa calatoresc catre tot lucrul bun, ca legea Domnului sa fie facile picioarelor mele si lumina cararilor mele. Ranile tale sa ma slobozeasca din ranile pacatelor; sangele tau, cel ce de chinuri s-a varsat, sa curete sufletul si trupul meu de toata spurcaciunea; moartea ta sa nu-mi dea mie sa mor fara de spovedanie si fara de pocainta, caci in fiecare facere de bine esti preamarita, si mai vartos intru aceasta, ca tot cel ce are nadejde la tine si pururea te cheama spre ajutor, de moartea cea grabnica scapa; de care si pe mine, ticalosul, ma izbaveste, fecioara curata, Mare Mucenita Varvara; si cu rugaciunile tale cele puternice invredniceste-ma a sta de-a dreapta lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, si sa aud glasul ce va zice: <<Sluga buna si credincioasa, intra intru bucuria Domnului tau>> Amin”.

Trimite prietenilor