Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Caisele – desertul de sezon extrem de bun şi pentru sănătate

in Diverse/ExtraNews/Sanatate de

   Prin aroma lor, caisele reprezintă un desert natural şi răcoritor pentru o zi toridă de vară. Însă nu toţi cunosc adevăratele efecte terapeutice pe care acestea le au asupra organismului. Pe cât sunt de dulci şi aromate, pe atât sunt de bogate în vitamine şi minerale, ajutându-ne să ne menţinem în formă.

   Caisele sunt o sursă excelentă de vitamina A, o sursă bogată de vitamina C, fibre şi potasiu. Conţin antioxidanţi puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifică, portocalie, galbenă sau roşie, precum şi antioxidanţii luteina şi zeaxantina. Un alt antioxidant important care se găseşte în compoziţia caiselor este licopenul.

   Caisele ajută la tonifierea ficatului, stomacului şi a inimii, contribuind la refacerea unor ţesuturi importante ale acestor organe. Luptând împotriva infecţiilor sau bacteriilor, caisele au efecte laxative, datorită conţinutului lor de celuloză şi pectină.

   Pentru o reuşită în cazul tratării anumitor afecţiuni, este necesară o cură cu caise. Aceasta are un efect revitalizant şi curativ, dar reprezintă şi o etapă importantă în dietele de slăbit.
Cura cu caise durează 14 zile. Zilnic se consuma 0,5 – 1 kg de caise, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale.

   Această cură ajută la tratarea mai multor afecţiuni: elimină toxinele din organism, controlează digestia, înlătură constipaţia, luptă împotriva infecţiilor, combate astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie (datorită conţinutului ridicat de fosfor) şi tratează insomnia. Este indicat ca femeile însărcinate să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A. În tratarea diverselor afecţiuni, sunt folosite atât fructul ca atare cât şi sâmburii.

   Fructul conţine vitamina B17, o vitamină ce ajută organismul să lupte împotriva cancerului, contribuind la distrugerea celulelor cancerigene. Sâmburele caisei, bogat în acizi graşi (acid oleic, acid linoleic) şi proteine, este din ce în ce mai folosit în producerea de ulei. Acesta este utilizat în industria cosmetică, la prepararea de produse pentru hrănirea şi revitalizarea tenului. Pe de altă parte, sâmburii sunt folosiţi la tratarea problemelor respiratorii grave ca astmul, bronşita sau tusea. (foto: C. Dumitru)

Ultimile din

Mergi la SUS