Cadourile de 8 Martie în școli, interzise! Inspectoratul Școlar: Profesorii nu au voie să primească bani sau bunuri!

in ExtraNews de

În perioada în care părinții se agită să strângă bani pentru a-i da profesorilor sau a le cumpăra cadouri consistente, autoritățile reamintesc faptul că un astfel de gest este interzis, iar cadrele didactice care primesc bani sau bunuri de la elevi pot fi sancționate.

Conform codului etic al profesorului, intrat în vigoare de la finalul anului 2018, aceștia nu au voie să primească de la copii sau părinții lor altceva decât daruri simbolice, cum sunt florile, mărțișoarele sau felicitările. În unele instituții de învățământ, aceste interdicții sunt prevăzute și în regulamentele interne. Un director dintr-o școală din Brăila a pus chiar afișe în școală cu aceste reguli și a organizat ședințe cu părinții pentru a-i anunța despre noile interdicții.

Cum poate fi sancționat un profesor

În cazul în care nu respectă prevederile Codului, profesorii pot fi sancționați disciplinar, de către o comisie de cercetare, numită de Consiliul Profesoral. Prin urmare, pentru ca un dascăl care primește cadouri să suporte consecințe, este nevoie de o decizie în acest sens a colegilor lui, la propunerea directorului sau a 1/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație ori ai consiliului profesional. Cadrul didactic care încalcă regulamentul poate fi sancționat cu observație scrisă, diminuarea salariului sau chiar desfacerea contractului de muncă în situații excepționale.

Nicio sancțiune în București

În București, deși la Inspectoratul Școlar s-au înregistrat până acum câteva reclamații ale părinților, până acum nu a fost sancționat niciun cadru didactic.

″Profesorii nu au voie să primească bani sume de bani de la părinţi sau alte bunuri materiale consistente de la aceştia. Suntem într-o perioadă în care un mărţişor, o floare, nu reprezintă o problemă″, a declarat pentru Pro Tv ⁣Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectatorului Școlar București.