Noua variantă a proiectului de buget, care va fi discutată la Guvern, conține tăieri semnificative pentru SRI (peste 10%) sau Administrația Prezidențială (aproape 15 procente), în ciuda scrisorii trimise premierului Grindeanu de președintele Klaus Iohannis în care acesta acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, potrivit realitatea.net
Sindicatele şi patronatele sunt de acord cu noua formulă a proiectului de buget. Consiliul economic şi social a dat aviz pozitiv documentului primit de la Ministerul Finanţelor.
Astfel, bugetul SRI a fost redus cu peste 10%, în timp ce Administrația Prezidențială ar urma să primească cu 15% mai puțini bani decat în varianta inițială.
Bugetul pentru Administrația Prezidențială este de 41 de milioane de lei, în scădere cu 5 milioane față de suma inițială, este cu 15% mai mic față de cel din 2016.
SRI are un buget de 1,7 miliarde de lei, în scădere, față de alocarea anterioară care prevedea 1,9 miliarde de lei. Scăderea este de 10,5%. De asemenea, bugetele SIE și SPP scad cu 10 procente. Bugetul SIE pe 2017 este de 247 mil. lei, în scădere cu 10,61%.
Se dau bani în plus pentru Ministerul Dezvoltării, vorbim de aproape 200 de milioane de lei în plus până la un total de 6.9 miliarde de lei, iar față de 2016, este în scădere cu 17%.
Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este neschimbat de 27,8 miliarde de lei.
În privința bugetului MApN, vorbim de un buget total de 16,3 miliarde de lei, în creștere cu 52% față de anul trecut.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest de „iresponsabil”.
Guvernul PSD-ALDE dă mai mulți bani la Transporturi și Educație
În noua formă de buget, revăzută după întoarcerea lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu din SUA, veniturile totale sunt în sumă de 117 miliarde lei, iar cheltuielile se ridică la 150,2 miliarde lei, cu un deficit de 33.112,9 milioane lei.
Ministerul Justiției primește un buget de 3,1 miliarde lei, în creștere cu 4,1%. Ministerul Transporturilor are trecută o creștere de 60% față de anul trecut, până la suma de 13,7 miliarde lei.
Și Ministerul Educației primește mai mulți bani în 2017: proiectul de buget mizează pe o creștere de 25% față de anul trecut, până la suma de 8,2 miliarde lei.
Deşi Executivul aprobă proiectul bugetului cu o întârziere faţă de calendarul iniţial, premierul Sorin Grindeanu a ţinut să dea asigurări că acest lucru nu va afecta în niciun fel programul de măsuri care a fost aprobat de Guvern în primele şedinţe, care urmează să intre în vigoare de la 1 februarie.
Pe lista măsurilor anunțate pentru 1 februarie se află creşterea salariului minim la 1.450 de lei, majorarea salariilor cu 20% în administraţia locală, creşterea cu 50% a veniturilor pentru artişti, schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata CASS şi CAS, eliminarea CASS pentru pensii, eliminarea impozitului de 16% la pensiile sub 2.000 lei, eliminarea unor taxe cum este cea de timbrul de mediu şi taxa radio-tv.
Ministrului Finanțelor Viorel Ştefan afirma, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că bugetul pe 2017 va fi aprobat vineri, precizând că deficitul bugetar a fost estimat la 2,99% din PIB, după standardele ESA, fiind respectată limita de 3% din tratatul de la Maastricht.
”Limitele propuse au fost estimate ţinând seama de constângerile bugetare privind încadrarea în deficitul ESA , respectiv 2,99% din PIB respectând 3% prevăzut în tratatul de la Maastricht”, declara ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
Sursa: realitatea.net