Broaștele testoase gigant extincte ar putea trăi din nou

in Stiinta de

Oamenii de știință speră să creeze o rasă de broaște țestoase hibridă în încercarea de a reînvia două subspecii pe cale de disparitie.

Broasca țestoasă gigant este probabil cea mai recunoscută din toate creaturile aflate pe Insulele Galapagos și cea care a devenit sinonim cu eforturile de conservare în ultimii ani.

Cel mai faimos dintre toate broaștele țestoase, Lonesome George, a fost ultimul a subspeciei Pinta de broască țestoasă gigant care a existat, din păcate aceasta a dispărut când Lonesome George a murit de insuficienta cardiaca în 2012.

Acum, cu toate acestea oamenii de stiinta cred ca ar putea fi posibil să readucă la viață două subspecii disparute de broască țestoasă gigant, inclusiv Pinta, printr-un program complex de creștere care implică exemplare vii ai căror strămoși au făcut parte din aceste subspecii specifice în trecutul îndepărtat.

Echipa speră că pe parcursul a câteva sute de ani această metodă va face posibil ca ele să se înmulțească în mod eficient, aducând în existență descendenții lui Lonesome George.

Descris ca fiind „unul dintre cele mai ambitioase eforturi de redresare a unei specii întreprinse vreodată în lume”, proiectul a văzut deja 32 de exemplare de broască țestoasă gigant preluate din Galapagos, care vor deveni baza pentru programul de creștere în următoarele decenii.

„Va fi nevoie de timp pentru a restabili speciile de broască țestoase Floreana și Pinta, poate 200 la 300 de ani”, a declarat la Washington Tapia, director al inițiativei de restaurare a broaștei țestoase gigant. „Dar sunt absolut convins că există suficiente broaște țestoase în captivitate și în sălbăticie pentru a face acest lucru.”