Euro a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani dupa referendumul din Italia pentru ca demisia lui Matteo Renzi ar putea da partidelor care se opun zonei euro o sansa de a dobandi puterea in Italia, ceea ce ar ameninta integrarea europeana.
Actiunile scad pe bursele internationale, iar costurile de imprumut ale Italiei au crescut, din cauza temerilor ca esecul referendumului din Italia va destabiliza tara si va incuraja miscarile nationaliste, transmite Bloomberg, preluat de News.ro.
Euro a coborat cu 1,1%, la 1,0552 dolari pe unitate, la bursa din Tokyo, iar in timpul sedintei declinul a atins 1,5%.
In Europa, indicii bursieri au o evolutie negativa in timpul tranzactiilor electronice. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra este in declin cu 0,33%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,7%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano scade cu 0,07%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 0,7%. Indicele pan-european Stox 600 coboara cu 0,44%.
Insa, cu toate previziunile sumbre legate de rezulatutul votului din Italia, Francois Villeroy de Galhau, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a declarat ca secul de la referendumul privind reforma constitutionala din Italia nu poate fi comparat cu votul Marii Britanii in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.
Potrivit acestuia, factorii de decizie de la BCE vor analiza cu atentie consecintele referendumului din Italia.
„Referendumul de ieri din Italia poate fi considerat ca o noua sursa de incertitudine. Cu toate acestea, nu poate fi comparat cu Referendumul din Marea Britanie. Alegatorii din Italia au fost chemati la urne pentru a se pronunta asupra unei chestiuni constitutionale interne si nu asupra apartenentei Italiei la Uniunea Europeana„, a declarat Francois Villeroy de Galhau, citat de Reuters.
Francois Villeroy de Galhau si-a exprimat increderea in rezistenta zonei euro, citand progresele realizate in reglementarea bancara, imbunatatirea ritmului de crestere a economiei si perspectivele pozitive de pe piata muncii.
De asemenea, o serie de surse din mediul bancar au declarat pentru Reuters ca inainte de referendumul din Italia, BCE si-a majorat achizitiile de obligatiuni guvernamentale italiene deoarece Referendumul a dus la cresterea costurilor cu imprumuturile pentru cea de-a treia economie a zonei euro.
Citeste mai multe detalii pe www.incont.ro.